vijfjarenplan

Japan gaat 220 miljard euro investeren in strijdkrachten

Japan gaat twee helikoptercarriers ombouwen tot vliegdekschepen. Daarmee krijgt Japan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer vliegdekschepen in zijn vloot. Het plan valt binnen de recorduitgaven aan militair materieel van 27,5 biljoen yen (220 miljard euro) de komende vijf jaar. Dat is een toename van 6,4 procent ten opzichte van het vorige vijfjarenplan. Het Japanse ministerie van Defensie spreekt deze dinsdag in een verklaring over „grote bezorgdheid over de veiligheid in de regio”. Na de Japanse capitulatie in 1945 stelden de Verenigde Staten strikte richtlijnen op voor de verliezer. Sindsdien mag Tokio alleen een leger onderhouden voor zelfbescherming, en niet voor oorlogsdoeleinden. Hoewel deze afspraken nog staan, is de definitie van zelfbescherming wel verruimd. (NRC)