Veroordeling Michael Flynn onverwachts uitgesteld

De rechter haalde fel uit naar de voormalige adviseur van president Trump. Flynn zou “zijn land in de uitverkoop” hebben gedaan.

Michael Flynn voor de uitspraak in Washington.
Michael Flynn voor de uitspraak in Washington. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

De veroordeling van Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is onverwachts uitgesteld. Flynn zou dinsdag in de rechtbank van Washington te horen krijgen of en welke straf hij krijgt omdat hij gelogen heeft tegen de FBI. De rechter besloot echter dat het vonnis kan worden uitgesteld tot na de afronding van het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, waar Flynn aan meewerkt. Zijn advocaten gingen hiermee akkoord.

Het besluit kwam na een onverwachte wending in de rechtszaak. Analisten verwachtten op voorhand dat Flynn, die de eerste 3,5 week van Trumps presidentschap diens veiligheidsadviseur was, geen celstraf zou krijgen. Mueller had hiervoor gepleit omdat Flynn meewerkt aan zijn onderzoek.

Rechter Emmet Sullivan sprak zich dinsdag echter zeer fel uit over wat Flynns had gedaan. „Al die tijd was u een ongeregistreerde lobbyist voor een vreemd land [Turkije, red.] terwijl u veiligheidsadviseur was. Eigenlijk ondermijnt dit alles waar deze [Amerikaanse] vlag voor staat.” Sullivan: „Eigenlijk heeft u uw land in de uitverkoop gedaan.” Ook vroeg de rechter aan Flynns advocaten of hun cliënt landverraad heeft gepleegd. Die antwoordden ontkennend.

Flynn, die vorig jaar december schuld bekende en zijn medewerking aan Muellers onderzoek beloofde in ruil voor strafvermindering, hoopt vermoedelijk dat hij straf ontloopt als hij langer meewerkt. Hij erkende dinsdag in de rechtszaal dat hij wist dat liegen tegen de FBI een misdrijf is. Vanuit de regering-Trump was eerder de suggestie gewekt dat Flynn er door zijn ondervragers in geluisd was.

Lees ook: Mueller bepleit geen celstraf voor oud-veiligheidsadviseur Flynn

Mueller: geen celstraf nodig

Speciaal aanklager Mueller verzocht de rechter eerder deze maand om Flynn geen celstraf op te leggen vanwege diens “substantiële medewerking” aan het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat de medewerking precies inhoudt, is niet bekendgemaakt vanwege de gevoeligheid van de zaak. Wel wijst Muellers verzoek erop dat Flynn mogelijk zeer waardevolle informatie heeft gedeeld.

De zaak tegen Flynn draait om gesprekken tussen hem en de toenmalige Russische ambassadeur Sergej Kisljak, die plaatsvonden voor de beëdiging van Donald Trump als president. Flynn was destijds lid van het zogenoemde transitieteam van de aanstaande president en besprak met de ambassadeur de mogelijkheid van het versoepelen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Ook lobbyde hij gedurende verkiezingsjaar 2016 namens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor uitlevering van diens aartsvijand, de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen. De Turks-Nederlandse zakenman Ekim Alptekin had hierin een sleutelrol, bleek maandag.

Lees ook: Wanorde in regering-Trump na vertrek veiligheidsadviseur

Nadat Trump was beëdigd, koos hij Flynn als Nationale Veiligheidsadviseur, de belangrijkste adviseur op het gebied van oorlog en veiligheid van de president. Enkele weken later onthulde The Washington Post dat hij over de sancties had gesproken met Kisljak. Hoewel Flynn nooit heeft ontkend dat hij contact had met de ambassadeur, beweerde hij tegenover de FBI dat de sancties nooit het onderwerp van gesprek waren. Ook tegen vicepresident Mike Pence, die zijn verklaring publiekelijk herhaalde, loog hij.

Toen interne rapporten bevestigden dat Flynn onwaarheden had verspreid, moest Flynn na 24 dagen vertrekken uit het Witte Huis. Trump, die de oud-generaal altijd is blijven steunen, was toen nog geen vier weken president.