Verkrachte Salvadoraanse vrouw vrijgesproken

Abortuswet Imelda Cortez (20) beviel van een kind, dat bij haar verwekt was door haar stiefvader. De baby belandde in het toilet waarna zij onder El Salvadors strenge abortuswet werd vervolgd voor poging tot moord.

Imelda Cortez na het verlaten van de rechtbank in Usulután, die haar maandag volledig vrijsprak.
Imelda Cortez na het verlaten van de rechtbank in Usulután, die haar maandag volledig vrijsprak. Foto Marvin Recinos/AFP

Een jonge Salvadoraanse vrouw die onder de draconische abortuswet in haar land verdacht werd van poging tot moord op haar pasgeboren kind, is maandag vrijgesproken.

Imelda Cortez (nu 20) beviel in april 2017 van een baby, die bij haar verwekt was door haar stiefvader die haar vanaf haar twaalfde seksueel misbruikte. Cortez verloor het bewustzijn, de baby viel in de septische tank van hun plattelandstoilet, maar kon later levend gered worden.

Twee dozijn vrouwen vast

In El Salvador is abortus onder elke omstandigheid verboden. Hierdoor zijn sinds de invoering van de wet in 1998 tientallen vrouwen veroordeeld die een kind verloren bij een miskraam of doodgeboorte. Op dit moment zitten in het Midden-Amerikaanse land 24 vrouwen om deze reden vast.

Lees ook dit interview: Teodora zat tien jaar in de cel, omdat ze haar kind verloor

Artsen zijn verplicht ‘verdachte’ zwangerschapscomplicaties te melden bij de autoriteiten, omdat dit abortuspogingen zouden kunnen zijn. Ook het ziekenhuis waar Cortez na haar bevalling werd opgenomen, schakelde de politie in, die haar aanhield. De afgelopen anderhalf jaar zat de jonge vrouw in voorarrest. Hierdoor heeft ze haar kind nog niet kunnen vasthouden. Dat wordt opgevoed door de grootmoeder.

Cortez zelf heeft steeds volgehouden dat ze niet wist dat ze in verwachting was. Haar stiefvader Pablo Henríquez (70) had haar bezworen dat hij steriel is en zij dus niet zwanger kon zijn. Ook na haar bevalling bedreigde hij haar, opdat ze zou zwijgen over het misbruik. Dna-tests hebben inmiddels uitgewezen dat Henríquez de vader van het kind is. Hij zit in voorarrest en zal later terechtstaan.

Volledige vrijspraak

Mensenrechtenorganisaties en vrouwenactivisten uit binnen- en buitenland oefenden de afgelopen maanden druk uit op de Salvadoraanse justitie om Cortez vrij te krijgen.

Het openbaar ministerie leek maandag aan die druk toe te geven door de aanklacht op het laatste moment af te zwakken van poging tot moord naar ‘verwaarlozing en verlating van een kind’. Het deed dit naar eigen zeggen op basis van een nieuwe juridische richtlijn aangaande seksueel geweld tegen vrouwen, die half november deels met Amerikaanse steun werd ingevoerd.

Onder de afgezwakte eis werd nog altijd een celstraf geëist van een jaar. Maar omdat Cortez al 19 maanden in voorarrest zat, zou ze wel meteen vrijkomen.

De rechtbank in de zuidoostelijke stad Usulután sprak de jonge vrouw echter volledig vrij. Cortez is onschuldig, omdat volgens de rechters niet vaststaat dat ze wist dat ze zwanger was. Het vonnis werd met gejuich ontvangen door circa tweehonderd medestanders en activisten die naar de rechtbank waren gekomen. Het is nog niet duidelijk of Cortez een schadevergoeding gaat eisen van de Salvadoraanse staat.