Thuiskok

Gebakken aardappels

De gebakken aardappels van het Amsterdamse restaurant Rijsel zijn beroemd in de hoofdstad, net als de kip die ze daar maken trouwens. Door de aardappels iets te gaar te laten worden, geleert het zetmeel en worden de randjes van de aardappel nog krokanter. Mocht u nog op zoek zijn naar een bijgerecht naast het mooie stuk wild dat u met kerst gaat serveren, dan is dit een mooie vervanging van de altijd terugkerende gratin of aardappelkroketjes.

Kook of stoom de aardappelen 25 tot 30 minuten tot ze net iets te gaar zijn. Laat de aardappelen afkoelen. Het zetmeel geleert dan, waardoor de aardappelen krokanter worden bij het bakken. Snijd de aardappelen in ongelijke stukken. Verwarm de boter met het ganzenvet, de reuzel of het Ossewit in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel de aardappelen in een laag over de pan en bak ze in 10 tot 15 minuten rondom goudbruin en krokant.