‘Straf voor hulp zelfdoding in stand laten in zaak-Heringa’

Heringa werd veroordeeld tot een half jaar cel nadat hij zijn 99-jarige stiefmoeder hielp bij zelfdoding. De huisarts had het euthanasieverzoek geweigerd.

Foto iStock

De veroordeling van Albert Heringa voor het helpen van zijn 99-jarige stiefmoeder bij zelfdoding dient in stand te blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de 75-jarige Heringa begin dit jaar tot zes maanden voorwaardelijke celstraf. Het hof acht Heringa schuldig en verwierp zijn beroep op “noodtoestand”. Heringa ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Advocaat-generaal Edwin Bleichrodt schrijft dat hij geen “gronden heeft aangetroffen die [aanleiding geven] tot vernietiging van de uitspraak”.

Lees ook deze toekomstvisie over euthanasie van Bert Keizer: Vrij verkrijgbaar: humane dood

Documentaire over zelfdoding

De 99-jarige stiefmoeder van Heringa verbleef in 2008 in een verzorgingstehuis. Zij kampte met hartfalen, had ernstige rugklachten en was nagenoeg blind. Haar huisarts weigerde een euthanasieverzoek, ook in tweede instantie werd dit verzoek niet gehonoreerd. Daarop besloot Heringa zijn stiefmoeder een mix van malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel toe te dienen.

Heringa filmde het gesprek voorafgaand aan haar dood en de zelfdoding. Hij hoopte zo het debat rondom euthanasie aan te zwengelen. Van de beelden werd later de documentaire De laatste wens van Moek gemaakt, in 2010 uitgezonden door het NCRV-actualiteitenprogramma Netwerk. De uitzending was de aanleiding voor Heringa’s vervolging.

Veel steunbetuigingen

De zaak-Heringa loopt al jaren. In 2013 legde de rechtbank van Zutphen geen straf op, maar verklaarde hem wel schuldig aan hulp bij zelfdoding. Toen het hof in Arnhem Heringa van rechtsvervolging ontsloeg, ging het Openbaar Ministerie in cassatie, waarop de zaak werd terugverwezen naar het hof in Den Bosch, dat Heringa veroordeelde.

Tijdens de juridische processen ontving Heringa veel steunbetuigingen van mensen die pleiten voor een ruimere euthanasieregeling. Een petitie van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) werd door bijna 20.000 mensen ondertekend.

De Hoge Raad doet naar verwachting op 12 februari uitspraak.