SCP: man nog altijd kostwinner, vrouw draagt bij

De economische zelfstandigheid van vrouwen in een relatie krijgt nog altijd weinig prioriteit volgens het SCP. Het inkomen van de vrouw wordt nog veel gezien als ‘extraatje’.

Meisjes maken tijdens Girlsday kennis met werken in de techniek en technologie.
Meisjes maken tijdens Girlsday kennis met werken in de techniek en technologie. Foto Bart Maat/ANP

Hoewel vrouwen de afgelopen jaren meer zijn gaan werken, voelen veel vrouwen in een relatie niet de noodzaak om economische zelfstandig te zijn. Zestig procent van de vrouwen tussen de 15 en 64 jaar, scholieren en studenten uitgezonderd, was vorig jaar economisch zelfstandig. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de rol die geld en zelfstandigheid spelen in keuzes van vrouwen over betaald werk.

Zowel mannen als vrouwen vinden het belangrijk dat vrouwen een eigen inkomen hebben, maar dit hoeft niet genoeg te zijn om van te kunnen leven. Voor economische zelfstandigheid hanteert het planbureau een grens van 950 euro in de maand; 20 euro onder de armoedegrens voor een alleenwonende. Ter vergelijking: een modaal inkomen is maandelijks netto 2.152 euro. De lat ligt “dus niet erg hoog”, aldus het SCP. Toch haalt veertig procent van de vrouwen dit inkomen niet.

In de meeste relaties is de man de kostwinner en zien mannen en vrouwen het inkomen van de vrouw als een bijdrage of “extraatje”. SCP-directeur Kim Putters schrijft: “Vrouwen zijn weliswaar massaal gaan werken, maar de meesten in deeltijd. Een kleine deeltijdbaan levert vaak te weinig geld op om zelfstandig van te kunnen leven.”

Lees ook over de emancipatiemonitor van het SCP en het CBS: Emancipatie? Ja, maar snel gaat het niet

Verantwoordelijkheid

Mannen voelen meer verantwoordelijkheid om geld te verdienen dan vrouwen. Driekwart van de mannen tussen de 25 en 49 jaar zeggen dat ze wel moeten werken, omdat hun inkomen niet kan worden gemist. Dit percentage ligt gelijk bij alleenwonende vrouwen, maar onder vrouwen de samenwonen is dat nog maar de helft. “Samenwonen betekent voor vrouwen dus een verlichting van de kostwinnersdruk, bij mannen niet”, concludeert het SCP.

Voor sommige vrouwen is het risico op een scheiding een belangrijke reden om vast te houden aan een eigen inkomen dat genoeg is om van te leven. Maar de meeste vrouwen vertrouwen erop dat, als de nood aan de man komt, zij meer kunnen gaan werken en zo het hoofd boven water kunnen houden.

Vorige week brachten het SCP en het CBS de tweejaarlijkse emancipatiemonitor uit. Daaruit bleek dat vrouwen de afgelopen twee jaar iets meer zijn gaan werken. De gemiddelde arbeidsduur steeg van 28 naar 29 uur. Vooral jonge vrouwen werken relatief veel. Vrouwen die nu 37 jaar oud zijn, werken gemiddeld drie uur meer dan vrouwen op die leeftijd voorheen deden. Toch ligt het uurloon van vrouwen nog altijd lager. Vrouwen met dezelfde arbeidsuur en leidinggevende functie verdienen nog altijd vijf procent minder dan mannen, bleek uit het rapport.