‘Ryanair vraagt ontslag aan voor al het personeel in Nederland’

Vakbonden VNV en FNV Luchtvaart hebben bekendgemaakt verweer aan te tekenen namens hun leden.

Ryanair heeft altijd ontkend dat de sluiting van de basis in Eindhoven een vergeldingsactie is.
Ryanair heeft altijd ontkend dat de sluiting van de basis in Eindhoven een vergeldingsactie is. Foto Francois Lenoir/Reuters

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft ontslag aangevraagd voor al het in Nederland gevestigde personeel. Dat meldt pilotenvakbond VNV dinsdag. Het zou in totaal om ruim dertig werknemers gaan, van wie zestien piloten. Uitkeringsinstantie UWV kan dinsdag bevestigen noch ontkennen dat het ontslag is ingediend omdat het niet mag ingaan op “individuele casussen”. Ryanair was niet bereikbaar voor commentaar.

Vakbonden VNV en FNV Luchtvaart hebben aangekondigd verweer aan te tekenen namens hun leden. Volgens VNV zou het UWV de aanvraag voor het ontslag überhaupt niet in behandeling mogen nemen, omdat deze volgens de bond niet met cijfers onderbouwd is.

Een woordvoerder van het UWV stelt woensdag dat de instantie alle aanvragen in behandeling neemt die op de juiste manier zijn ingediend. Zij benadrukt dat een tegenpartij de rechterlijke uitspraak in zijn dossier kan meenemen waarna het UWV hier rekening mee houdt in de beslissing om het ontslag al dan niet te accorderen.

Het collectieve ontslag is de volgende stap om de basis op Eindhoven Airport af te bouwen. Na een periode van stakingen voor betere arbeidsvoorwaarden maakte de prijsvechter bekend deze basis te sluiten, volgens de maatschappij om “bedrijfseconomische redenen”. Werknemers gevestigd in Nederland zouden overgeplaatst worden naar luchthavens in landen als Roemenië en Marokko.

‘Uitfaseren’

Zestien piloten spanden hierop een spoedprocedure aan bij de rechter. Deze oordeelde in november dat de gedwongen overplaatsing onwettig is. De rechter vond onder meer dat het er “alle schijn van heeft” dat de sluiting van de basis een “sanctie” is op stakingen door het personeel in Eindhoven. Ryanair werd daarom verplicht zijn personeel voorlopig uit te betalen.

Lees ook: Ryanair zet sluiting basis Eindhoven gewoon door

Ondanks deze nederlaag in de rechtbank zette Ryanair de plannen voor het sluiten van de basis door, wat begin november gebeurde. De luchtvaartmaatschappij maakte toen bekend dat personeel dat zich verzette tegen de plannen, zou worden “uitgefaseerd”. Het collectieve ontslag lijkt hierin de beslissende stap.

Ryanair heeft altijd ontkend dat de sluiting een vergeldingsactie is. Het sluiten of verplaatsen van vliegbases hoort volgens het bedrijf bij hun economische model. Voor Eindhoven Airport maakte de sluiting overigens weinig verschil. Meer dan 80 procent van de Ryanair-vluchten blijft intact, deze worden uitgevoerd vanuit het buitenland.