Rafinha moet weer Adidas-kleding dragen, zegt de rechter

Contractbreuk Adidas en Barcelona-speler Rafinha stonden in de Amsterdamse rechtbank tegenover elkaar vanwege een conflict over een sponsordeal. Dinsdag stelde de rechter het sportmerk in het gelijk.

Rafinha, op zwart geverfde schoenen, in een wedstrijd tegen Inter. Foto Albert Gea/Reuters
Rafinha, op zwart geverfde schoenen, in een wedstrijd tegen Inter. Foto Albert Gea/Reuters

De Braziliaanse voetballer Rafinha moet weer kleding van Adidas gaan dragen. Doet hij dit niet, dan kost de speler van Barcelona dat tienduizend euro per dag. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Amsterdam, die dinsdag bekend werd gemaakt.

Adidas en Rafinha tekenden in 2013 een hernieuwde sponsordeal, waarin het kledingmerk een eenzijdig verlengingsbeding opnam. Met een beroep hierop verlengde Adidas het contract afgelopen zomer tot maart 2023.

Rafinha verweet het merk dat hij niet is gewezen op het beding. Daarom is hij van mening dat het contract afgelopen zomer automatisch is beëindigd. Sindsdien draagt hij geen kleding van Adidas meer. Tijdens de onderhandelingen werd hij bijgestaan door zijn vader Mazinho. „Die is weliswaar geen jurist, maar wel bekend met sponsorcontracten”, zegt de rechter. Mazinho is de zaakwaarnemer van Rafinha en zijn broer Thiago. Omdat een eenzijdig verlengingsbeding niet ongebruikelijk is in sponsorcontracten had hij dit kunnen weten, vindt de rechter.

Lees hier een eerder artikel over waar deze zaak precies om draait

Blessures

Een andere sponsor zou hij niet hebben, volgens zijn advocaat Kriek Wille. Rafinha zou zich tijdens zijn blessures niet voldoende gesteund hebben gevoeld door zijn sponsor. Daarmee kreeg hij de rechter niet aan zijn kant. „Er staat immers een aanzienlijke vergoeding tegenover zijn verplichtingen”, staat in de uitspraak, waardoor het beding niet nadelig is voor de voetballer.

De sponsordeal was gesloten met de Nederlandse vennootschap van Adidas, waardoor beide partijen twee weken terug in de Amsterdamse rechtbank tegenover elkaar stonden. Daar eiste Adidas in een kort geding dat Rafinha weer kleding van het merk gaat dragen.

Dat de voetballer langdurig geblesseerd is doet volgens de rechter niets aan het spoedeisend belang af. In het contract is namelijk afgesproken dat Rafinha het merk ook via uitingen op sociale media promoot. Volgens Dolf Seegers, de advocaat van Adidas, werd daardoor dusdanige „financiële schade” geleden.

Kledingmerk staat sterk

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse rechter een kledingmerk in het gelijk stelt in een zaak om een verlengingsbeding in een sponsorcontract. In 2011 oordeelde de rechter dat het verlengingsbeding dat Nike had opgenomen in het contract met de Braziliaanse voetballer Robinho, niet te ingrijpend en verstrekkend was. Ook hij werd bijgestaan door een spelersmakelaar en kon daardoor weten waarmee hij akkoord ging.

En in 2007, toen Nike tegenover de Braziliaanse speler Diego stond, zei de rechter dat een eenzijdige verlenging een „verstrekkend recht” is, maar dat een voetballer zich kan laten bijstaan door deskundigen en daardoor „kan geacht worden te weten wat hij ondertekent”.

Lang hebben Adidas en Rafinha niet om zich te beraden over de uitspraak. Woensdag staan ze alweer tegenover elkaar in de rechtbank. Dan start de bodemprocedure die de voetballer eerder aanspande.