Oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven krijgt definitief negentien jaar cel

Ook volgens de Hoge Raad is de amnestie die door de Liberiaanse oud-dictator Charles Taylor werd verleend niet geldig. Kouwenhoven werd daarom terecht vervolgd.

De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven heeft definitief negentien jaar gekregen.
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven heeft definitief negentien jaar gekregen. Foto Breton Geach/EPA

De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven heeft definitief negentien jaar celstraf gekregen voor betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en het overtreden van wapenembargo’s, in Liberia tussen 1999 en 2003. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het gerechtshof in Den Bosch achtte het in april vorig jaar bewezen dat de 76-jarige Kouwenhoven de Liberiaanse oud-dictator Charles Taylor hielp bij het plegen van oorlogsmisdrijven. Dat deed hij onder meer door een schip van een van zijn houtkapbedrijven ter beschikking te stellen voor het transporteren van wapens en munitie. Daarmee overtrad hij de wapenembargo’s van de Verenigde Naties. Ook liet hij werknemers van zijn bedrijven meedoen aan de gewapende strijd.

Kouwenhoven beriep zich op een door Taylor verleende amnestie in 2003, vlak voordat de president aftrad. De zakenman eiste dat de vervolging daarom niet-ontvankelijk zou worden verklaard, maar daar ging de Hoge Raad net als het gerechtshof niet in mee. Alleen “in zeer uitzonderlijke gevallen” is het niet vervolgen van verdachten toelaatbaar, stelt de raad. “Bijvoorbeeld wanneer sprake is geweest van een verzoeningsproces of een vorm van compensatie voor slachtoffers.” Dat was volgens de raad niet het geval.

Een jaar geleden werd Kouwenhoven opgepakt in Zuid-Afrika, waar hij onder huisarrest staat. Een Nederlandse uitleveringsprocedure loopt nog.