Zeer criminele motorbende rukt op

Caloh Wagoh Main Triad Caloh Wagoh groeide in twee jaar uit tot de vierde motorclub van Nederland. Veel leden hebben een „forse criminele historie”.

Een woonwagenkamp in Amersfoort was een van de locaties waar de politie op 21 november een inval deed in verband met het onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh.
Een woonwagenkamp in Amersfoort was een van de locaties waar de politie op 21 november een inval deed in verband met het onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh. Foto GinoPress/Hollandse Hoogte

Een dertiger van motorclub Caloh Wagoh Main Triad rijdt ’s ochtends vroeg in zijn auto door Den Haag wanneer er berichtjes op zijn telefoon binnenkomen. De politie valt woningen binnen van andere leden van de motorclub – zijn familie en vrienden willen weten of alles in orde is. Via WhatsApp ontvangt hij ook een krantenbericht met de strekking: grote invallen bij Caloh Wagoh.

Op de weg lijkt alles rustig. De man ontspringt de dans, denkt hij. Een mazzeltje.

Maar dan blokkeert een auto zijn doorgang. En nog één. Fel zaklamplicht schijnt in zijn ogen. Rode laserpuntjes van vuurwapens op zijn borst. Hij wordt uit zijn auto getrokken door een arrestatieteam van de politie.

De man, student internationaal management en talen, was ongeveer twee jaar terug betrokken bij de oprichting van motorclub Caloh Wagoh. Met zijn voor- en achternaam wil hij vanwege de negatieve publiciteit rond motorclubs niet in de krant. Deze zijn wel bekend bij de redactie.

Woensdagochtend 21 november rukten 800 agenten uit voor een actie tegen Caloh Wagoh, in de woorden van de politie een outlaw motorcycle gang (OMG). Op veertig plekken viel de politie binnen: in clubhuizen, woningen en bedrijfspanden. In Leiden en Mijdrecht werden volgens de site van de politie twee „kopstukken” van Caloh Wagoh gearresteerd.

„Wij verdenken de leden van deze club ervan lid te zijn van een criminele organisatie, die stelselmatig misdrijven pleegt”, zei de Haagse politiechef Paul van Musscher tegen de NOS over de actie. „Met de invallen van vannacht willen we bewijs verzamelen om dat daadwerkelijk aan te tonen.” Justitie verdenkt de twee ook van betrokkenheid bij een liquidatie.

Eerder dit jaar werd de leider van de Caloh Wagoh-afdeling in Woerden gearresteerd. Hij is volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de voorbereiding van de raketaanslag afgelopen zomer op het gebouw waar de redactie van tijdschrift Panorama is gevestigd.

Hoe crimineel is Caloh Wagoh vergeleken met andere clubs? Hoe kon de club in ruim twee jaar uitgroeien tot de vierde motorclub van Nederland, na Satudarah, No Surrender en Hells Angels?

Wietteelt, inbraken, straatroven

Vijf jaar geleden worden de Crips, een straatbende uit Den Haag, benaderd door een man die zich met zijn achterban heeft aangesloten bij een nieuwe motorclub, maar daar na een meningsverschil snel is vertrokken. Dat wordt niet gewaardeerd binnen de motorwereld. Om problemen te voorkomen, vraagt hij Cripsleden om te bemiddelen. De straatbende, veertig tot vijftig man sterk, heeft in Den Haag een reputatie: wietteelt, inbraken, straatroven. Vooral hun breedgeschouderde leider Keylow maakt indruk.

De man wil bovendien een nieuwe motorclub oprichten – de Trailer Trash – en vraagt of de Crips en hun aanhang aanhaken. Aanvankelijk reageren die lauw, vertelt de gearresteerde student die in deze fase bij de club betrokken raakte. De motorwereld? Drank en drugs, dat is niets voor hen. Maar ze voelen zich ook gevleid en gaan overstag. Hun voorwaarde: er komt een Haagse tak. En in het logo komt de kleur blauw, net als bij de Crips.

De samenwerking verloopt stroef. Er zijn meningsverschillen over hoe je de club leidt. De oprichter stapt op. Na een paar maanden aarzelen wordt besloten de club door te zetten, maar dan wel onder een nieuwe naam: Caloh Wagoh Main Triad. Die naam, verzonnen door de woonwagenkampbewoners uit de regio Utrecht, is een verwijzing naar de Rijswijkseweg in Den Haag.

Van de straat

De Crips hebben al jaren contact met leden van diverse motorclubs, zegt Robby Roks, criminoloog aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Roks promoveerde op de Crips en volgde leider Keylow, een van de aangehouden vermeende kopstukken van Caloh Wagoh. Het contact tussen de bende en motorclubs ontstond doordat de leden elkaar kenden van de straat, het uitgaansleven of school. In de periode dat Satudarah en No Surrender snel groeiden, werd volgens Roks aan Crips regelmatig gevraagd: „Ken je nog gekke gasten die bij een motorclub willen?”

Caloh Wagoh moest dé motorclub van Nederland worden, vertelt de student in het kantoor van zijn advocaat. Hun droom? Een grote loyale gemeenschap met veel Surinaamse Nederlanders. Een heel karwei. „Binnen de Surinaamse gemeenschap is veel afgunst. Als een bekende een restaurantje opent, koop je als Surinamer liever een Turkse pizza verderop dan dat je hem steunt. Bij Turken en Marokkanen is dat anders.”

Ook streven de oprichters naar een minder autoritair bestuur. Terwijl Hells Angels en No Surrender topdown worden geleid, is daarvan bij Caloh Wagoh minder sprake. Er is weliswaar een raad van zeven personen – „de mundials” – die de leiding hebben maar op een clubavond zie je die hiërarchie niet terug, vertelt het Caloh Wagoh-lid. Op de jasjes staan de rangen, maar aan de bar tellen die minder. Op een Nederlandse smartlappenavond praat een aanstaand lid net zo gemakkelijk met een ervaren rot als met een andere nieuwkomer. „Doe je dat bij een andere club dan riskeer je een paar tikken.”

Aan zoveel gelijkheid kleeft ook gevaar. Een echte leider ontbreekt, daardoor is het lastiger leden in het gareel te houden. Als een lid zijn jasje aanheeft en de buurman op zijn bek slaat, schaadt dat de hele club.

De club heeft inmiddels 150 tot 200 leden. In Nederland, maar ook in België, Engeland en Suriname. Het jongste lid is begin twintig, het oudste is eind zestig. De contributie is ongeveer 75 euro per maand. Het zijn jongens van de straat uit Rotterdam-Zuid, mannen uit het woonwagenkamp, Surinamers, Antillianen, witte Nederlanders. „Normaal gesproken matcht dat niet”, zegt het gearresteerde lid. „Hier wel.”

„Dit zijn geen mensen die fris in het leven staan, maar gasten met een forse criminele historie”, zegt Pim Miltenburg. Hij werkt bij de politie en is landelijk verantwoordelijk voor de aanpak van criminele motorclubs. Hij onderzocht het criminele verleden van de Caloh Wagoh-leden en vond uit dat negen op de tien een strafblad hebben. Samen zijn ze goed voor 1.627 ‘antecedenten’, gemiddeld dertien veroordelingen per persoon. En dan heb je het niet over kleine overtredingen, zegt Miltenburg. Het gaat om onder meer vermogensdelicten (550 keer), geweldsdelicten (400), opiumwetovertredingen (160) en wapenbezit (100). Bij No Surrender, Satudarah en Hells Angels ligt het gemiddelde lager, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat vorig jaar is gepubliceerd.

Kijk naar hun Facebook- en Instragram-accounts, zegt Miltenburg. We zien mannen met weggegumde gezichten poseren op motors, aan de goktafel en op Keti Koti , in Amsterdam, de Surinaamse feestdag ter afschaffing van de slavernij. Op accounts van clubleden staan foto’s van flessen champagne, zakjes met drugs. En met wapens, zegt Miltenburg. „Ze afficheren zich met geweld.”

Veel ‘bombarie’

Is Caloh Wagoh een bende die criminaliteit faciliteert? Nee, zegt de student die uit zijn auto werd gesleurd. Zelf heeft hij een fors strafblad. De veroordelingen liep hij op in de jaren voor Caloh Wagoh en hebben volgens hem niets te maken met de club. Sterker: criminele klussen zou de student überhaupt niet klaren met andere clubleden. Je kent elkaar nog niet zo lang, zegt hij, „en weet niet wat voor vlees je in de kuip hebt. Ik doe liever iets met iemand die ik al tien jaar ken.”

De student is verontwaardigd over de politieactie van eind november. Bij vijf kennissen, die niet bij Caloh Wagoh zitten, werd de deur „ingebeukt”.

Volgens advocaat Anis Boumanjal, die een aantal van de gearresteerde mannen bijstaat, is de politieactie met veel „bombarie” gebracht. „Ik heb de indruk dat politie en justitie met deze actie de club proberen te ontmantelen. De invallen bij de mensen thuis kunnen een afschrikkende werking hebben op het lidmaatschap. Ze denken met grote stappen snel thuis te zijn, maar dit zou een ondermijning van de rechtsstaat behelzen.”

Sinds de politieactie twijfelen sommige leden over hun lidmaatschap. En er zijn nieuwe mensen die interesse tonen in Caloh Wagoh, zegt de student. „Soms krijgen we een berichtje uit de gevangenis: ‘Als ik vrij ben, wil ik ook bij jullie club.’”

„Broeders die weg willen, dwing ik niet te blijven”, zegt de student. Er wordt van hen verwacht dat ze bij vertrek een „kleine bijdrage” van een paar honderd euro betalen. Want als een lid plotseling stopt en een afdeling de huur van hun pand niet meer kan betalen, „komen wij in de shit terecht”.

Zelf denkt hij niet aan stoppen. Er zitten maar twee leden in de gevangenis, zegt hij. „We laten Caloh Wagoh niet zomaar vallen.”