Hof houdt verbod op motorclub Bandidos in stand

Net als de rechter vindt het hof dat de club, die zich inlaat met geweld, een bedreiging vormt voor de openbare orde.

Leden van de Duitse tak van de Bandidos. In dat land is de club nog wel toegestaan.
Leden van de Duitse tak van de Bandidos. In dat land is de club nog wel toegestaan. Foto Marius Becker/EPA

Motorclub Bandidos blijft in Nederland verboden. Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag het verbod in stand gehouden dat de Utrechtse rechtbank vorig jaar tegen de club uitsprak. Net als de rechter oordeelde het hof dat de Bandidos een gevaar vormen voor de openbare orde.

Volgens het hof gaan er meerdere dreigingen uit van de Bandidos. Zo was de club verwikkeld in een concurrentiestrijd met rivaliserende outlaw motorcycle gangs, “waarbij geweld wordt toegepast, ook in de openbare ruimte”. Ook gebruikten de Bandidos geweld tegen leden die de club willen verlaten. Daar komt volgens het hof bij dat de Nederlandse Bandidos-tak banden had met afdelingen in het buitenland, “die het gebruik van geweld en andere vormen van geweld niet schuwen”.

Welke gevolgen heeft een verbod voor de clubleden? Lees ook: Zelfs een Bandidos-tatoeage is straks niet veilig meer

De rechter verbood Bandidos in december vorig jaar. Binnen de clubcultuur “wordt het plegen van (ernstig) geweld gestimuleerd”, zei de rechtbank toen. De “wereldwijde activiteiten” van de motorclub werkten “ontwrichtend voor de samenleving”. Het was de eerste keer dat de rechter in Nederland een verbod uitsprak op een motorclub.

Handgranaten en brandbommen

Het verbod, dat dinsdag dus door het hof werd bekrachtigd, betekent dat de Bandidos op geen enkele manier meer actief mogen zijn. Er mag geen motorclub meer bestaan met de naam Bandidos, lidmaatschap van de club is verboden en ex-leden kunnen hun clubhesjes niet meer in het openbaar dragen.

De Nederlandse afdeling van de Bandidos bestond sinds 2014. Er waren afdelingen in Alkmaar, Sittard, Utrecht, Nijmegen en Heerlen. Justitie brengt clubleden in verband met drugshandel, wapenbezit, intimidatie en afpersing. De club heeft ook aanslagen gepleegd met handgranaten en brandbommen.

Het verbod geldt overigens niet voor de Bandidos-afdeling in Sittard, die organisatorisch op zichzelf staat en niet verbonden is met de andere chapters. Justitie had de procedure alleen aangespannen tegen BMC Holland, waar alle Nederlandse afdelingen behalve die in Sittard onder vielen.

Justitie wilde naast de Nederlandse afdeling van de Bandidos ook de internationale afdeling van de club laten verbieden. De rechter ging daarin mee, maar het hof maandag niet. Er bestaan wel andere Bandidos-clubs in het buitenland, maar er is volgens het hof “geen wereldwijde Bandidos-organisatie die als zelfstandige eenheid naar buiten treedt”.

Lees ook dit stuk over de motorclub Caloh Wagoh: Zeer criminele motorbende rukt op

Nieuwe strategie

Bijzonder was dat de uitspraak vorig jaar niet van de strafrechter kwam, maar van de civiele rechter. Dat was het gevolg van een nieuwe strategie van justitie, dat Bandidos en andere motorclubs al langer probeerde aan te pakken. Om dat via de strafrechtelijke weg te doen, bleek lastig: daarvoor moest het OM kunnen bewijzen dat er sprake was van een crimineel samenwerkingsverband. De civiele rechter kan al een verbod uitspreken als een club enkel een bedreiging vormt voor de openbare orde.

Eerder dit jaar lukte het justitie via een civiele procedure nóg een motorclub te verbieden. Ook Satudarah vormde een ontoelaatbare bedreiging voor de maatschappij, zei de Haagse rechtbank, en moest de clubactiviteiten met onmiddellijke ingang staken. Via een derde civiele zaak probeert justitie ook de Hells Angels verboden te krijgen.