Reportage

Moord binnen de muren van vmbo-school in Rotterdam

Schietpartij Een 16-jarig meisje werd dinsdag doodgeschoten in de fietskelder van het Designcollege. De dader zou haar 31-jarige ex-vriend zijn.

Humeyra en haar ex-vriend hadden elkaar leren kennen via Facebook, vertellen vriendinnen van haar op de stoep. Hij zou hebben gelogen over zijn leeftijd.
Humeyra en haar ex-vriend hadden elkaar leren kennen via Facebook, vertellen vriendinnen van haar op de stoep. Hij zou hebben gelogen over zijn leeftijd. Foto ANP

‘Schietpartij op school’ was de alarmerende melding die de Rotterdamse politie dinsdagmiddag rond tien over één kreeg. Binnen de kortste keren stond de Essenburgstraat in de wijk het Nieuwe Westen vól met politieauto’s.

Het bleek geen school shooting zoals in de Verenigde Staten vaker voorkomt, maar een tragisch schietincident waarbij de 16-jarige Humeyra Öz in het Rotterdam Designcollege om het leven kwam. Een moord binnen de muren van een school, dat komt zelden voor in Nederland.

De school was net uit en ze was in de fietskelder toen ze werd doodgeschoten. Sommige leerlingen waren er toevallig bij en zagen het gebeuren. Anderen moesten in de aula blijven, waar grote paniek was, vertellen scholieren buiten op straat.

De dader is vermoedelijk de 31-jarige ex-vriend van het Turks-Nederlandse meisje. Hij zou haar eerder hebben mishandeld en mogelijk een contactverbod hebben gehad, volgens vrienden van Humeyra. Het OM bevestigt dat de man deze zomer veroordeeld is en onder toezicht van de reclassering stond. De politie wil alleen zeggen dat slachtoffer en dader „bekenden” van elkaar zijn.

De verdachte vluchtte in een zwarte auto, maar werd opvallend snel – binnen enkele minuten – aangehouden op de Bergselaan in Rotterdam-Noord, drie kilometer verderop. Hoe hij zo snel kon worden aanhouden, wilde de politie niet zeggen.

In de hal van de school was politie dinsdag bezig met sporenonderzoek. Binnen het afzetlint stonden een ambulance en cameraploegen, daarbuiten keken tientallen jongeren en buurtbewoners toe. Sommigen waren geschokt en in tranen, anderen die van niets wisten waren verbaasd dat hun straat in het nieuws was.

‘Dat durft hij niet’

Humeyra en haar ex-vriend hadden elkaar leren kennen via Facebook, vertellen vriendinnen van haar op de stoep. Hij zou hebben gelogen over zijn leeftijd. Ben je niet bang dat hij hier op school komt, had een van hen dinsdagochtend nog aan haar gevraagd. Nee, dat durft hij niet, zou Humeyra hebben geantwoord.

De dader zou eerder op de dag aan andere leerlingen hebben gevraagd hoe laat de vmbo-school uit was. Rond één uur liep hij de fietskelder in waar Humeyra was. Leerlingen vertellen dat hij zijn gezicht deels bedekt had en haar dwingend met een wapen vroeg om mee te gaan. Volgens getuigen van RTL daarentegen begon hij vrijwel direct met schieten. Van dichtbij loste hij meerdere schoten – het klonk op afstand als vuurwerk.

Er is nog geprobeerd om Humeyra te reanimeren, maar dat was te laat. De politie heeft snel de familie geïnformeerd en opgevangen, net als de leerlingen die getuige waren van het drama. Bunyamin Yildiz, imam van de Mevlana Moskee in Rotterdam-West, zei tegen het AD dat hij het gezin snel wilde bezoeken, maar dat de vader nog niet aanspreekbaar was.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak ’s middags zijn afschuw uit over de „verdrietige gebeurtenis”. Hij had de school nog niet bezocht, omdat het stoffelijk overschot langer bij de ingang zou moeten blijven liggen voor sporenonderzoek. Woensdag is er een bijeenkomst voor staf en leerlingen.