Japan krijgt voor het eerst sinds WOII weer vliegdekschepen

Volgens Tokio brengen Rusland en China de stabiliteit in de regio in gevaar, daarom wil het land miljarden meer investeren in Defensie.

Japan gaat flink meer investeren in Defensie.
Japan gaat flink meer investeren in Defensie. Foto Franck Robichon/EPA

Japan gaat twee helikoptercarriers ombouwen tot vliegdekschepen. Het plan valt binnen recorduitgaven aan militair materieel van 27,5 biljoen yen (220 miljard euro) de komende vijf jaar. Dat is een toename van 6,4 procent ten opzichte van het vorige vijfjarenplan. Het Japanse ministerie van Defensie spreekt in een verklaring dinsdag over “grote bezorgdheid over de veiligheid in de regio”.

Daarmee krijgt Japan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer vliegdekschepen in zijn vloot. Na de Japanse capitulatie in 1945 stelden de Verenigde Staten strikte richtlijnen op voor de verliezer. Sindsdien mag Tokio alleen een leger onderhouden voor zelfbescherming, en niet voor oorlogsdoeleinden. Hoewel deze afspraken nog staan, is de definitie van zelfbescherming wel verruimd. Toen Shinzo Abe in 2012 premier werd, beloofde hij dat de defensie van Japan zou worden omgevormd tot die van een “normaal land”.


“Nationale rivaliteiten spelen op en we erkennen het belang van strategische concurrentie met zowel China als Rusland, aangezien zij de regionale orde uitdagen”, is te lezen in het nieuwe Defensie-plan. Ook noemt Tokio de nucleaire en ballistische rakettesten van Noord-Korea een zorgwekkende ontwikkeling.

Gevechtsvliegtuigen

Vanaf de helikoptercarriers kunnen straks onder meer tien F-35B’s opstijgen, een Amerikaanse jager-bommenwerper met stealth eigenschappen die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma. De verbouwing per schip zal tot vijf jaar duren. Daarbij is Japan van plan de komende vijf jaar 45 F-35’s aan te schaffen. De komende tien jaar moeten dat er 147 worden inclusief 42 F-35B’s, het type dat dus in staat is op te stijgen vanaf vliegdekschepen.

De extra investeringen gaan voor een groot deel naar de Japanse marine en luchtmacht. Maar Tokio wil bijvoorbeeld ook een dertigtal nieuwe tanks en beschermingssystemen tegen ballistische raketten aanschaffen.