Inburgering

Toename fraude bij taalscholen

Sinds deze zomer komen er bij de overheid flink meer meldingen binnen van fraude bij taalscholen voor inburgeraars. Er zijn in totaal 87 scholen waarbij iets niet in de haak zou zijn, heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) maandag laten weten aan de Tweede Kamer. In juni waren dat er nog veertien. Het staat nog niet vast dat alle 87 taalscholen waarover klachten zijn binnengekomen, ook echt frauderen, benadrukt Koolmees. „De aard van de meldingen is echter dusdanig dat er duidelijk reden is tot zorg”, aldus de bewindsman. Nederland telt 227 taalscholen, wat betekent dat eenderde momenteel onder verdenking staat. Koolmees kondigde maatregelen aan om de malafide taalscholen aan te pakken. De sjoemelende taalscholen hebben het voorzien op de 10.000 euro die asielmigranten nu nog van DUO kunnen lenen voor hun inburgering. Als ze binnen drie jaar slagen voor hun inburgeringscursus, wordt de lening een gift. (NRC)