Grote stelselwijzigingen lastig te stoppen: ‘altijd komt de politiek om de hoek kijken’

Senator Ankie Broekers-Knol.
Senator Ankie Broekers-Knol. Foto Patrick van Katwijk/ANP

In de 17 jaar dat ze senator was, zag Ankie Broekers-Knol heel wat voorstellen voorbijkomen waarvan de Eerste Kamer tevoren wist: dat gaat niet goed. Die wetten kwamen er meestal toch. Omdat men er al jaren mee bezig was, de coalitie ervan afhing, of er „iets” moest gebeuren. Zo ging het ook met de strafbeschikking, die het Openbaar Ministerie de macht geeft mensen te bestraffen. Duizenden Nederlanders werden ten onrechte bestraft door het OM, bleek twee weken terug uit onderzoek van NRC.

Broekers-Knol (72), sinds 2013 senaatsvoorzitter, steunde de strafbeschikking, ondanks haar grondwettelijke bezwaren tegen de „onaanvaardbare machtsconcentratie” bij het OM. Zulke grote stelselwijzigingen zijn lastig tegen te houden, erkent ze. „Uiteindelijk komt de politiek om de hoek kijken, jouw partij zit in de coalitie.” Kleine wetten werden wel eens weggestemd. „Mijn partijgenoot Ruud Luchtenveld had een initiatiefwet ingediend voor echtscheiding zonder rechter. Echt een slecht voorstel. Ik vroeg aan mijn VVD-collega’s in Tweede Kamer waarom ze het in vredesnaam hadden laten passeren. We vonden het zo zielig voor Ruud, zeiden ze. Ze lieten ons het vuile werk doen. Dat is niet oké, maar zo werkt het wel!” (NRC)

Lees ook ons interview met Ankie Broekers-Knol: ‘Als ik het in m’n eentje kon beslissen, had ik nee gezegd tegen strafbeschikking

Interview pagina 9