Gezondheidsraad: één vaccinatie minder tegen kinkhoest

Vanaf 1 januari 2019 krijgen zwangere vrouwen een vaccinatie tegen kinkhoest. Hierdoor hoeft een baby nog maar twee keer ingeënt worden tegen kinkhoest.

Ouders laten hun kinderen vaccineren in Rotterdam.
Ouders laten hun kinderen vaccineren in Rotterdam. Foto Bart Maat/ANP

De meeste baby’s kunnen één vaccinatie minder krijgen als de moeder tegen kinkhoest is gevaccineerd tijdens de zwangerschap. Voor uitzonderingsgroepen blijven wel drie inentingen nodig, dat adviseert de Gezondheidsraad dinsdag.

Vanaf 1 januari 2019 krijgen zwangere vrouwen een vaccinatie tegen kinkhoest. Hierdoor is hun baby vanaf de geboorte beschermd waardoor het kindje de eerste vaccinatie tegen kinkhoest kan uitstellen. Het aantal vaccinaties kan worden teruggebracht van drie naar twee, adviseert de raad.

Lees ook: Kinkhoestvaccin bij zwangere beschermt baby

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge kinderen en daarom worden zij via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd op leeftijden van zes tot negen weken, drie maanden en vier maanden. De Gezondheidsraad adviseert nu dus om het schema aan te passen. De eerste vaccinatie zou voortaan gegevens kunnen worden bij drie maanden en de tweede bij vijf maanden. Voor sommige groepen geldt het advies niet: kinderen die te vroeg geboren worden en kinderen van wie de moeder niet tegen kinkhoest gevaccineerd is, of die minder dan twee weken na vaccinatie van de moeder worden geboren.

Hoest

Vorig jaar adviseerde de Gezondheidsraad om mensen die op hun werk in contact komen met kinderen van zes maanden oud of jonger, zoals ziekenhuispersoneel en medewerkers in de kraamzorg of de kinderopvang, opnieuw in te enten tegen kinkhoest. Hiermee hoopte de raad te voorkomen dat de jonge kinderen de ziekte oplopen. De vaccinatie zou elke vijf jaar herhaald moeten worden.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de longen. De infectie is vooral gevaarlijk bij pasgeboren baby’s. Ze kunnen in een hoestkramp raken waardoor ze langdurig stoppen met ademhalen en blauw aanlopen. Jaarlijks overlijden 1 à 2 kinderen in Nederland aan kinkhoest.