Gemeentemuseum wordt Kunstmuseum Den Haag

Vanaf het najaar van 2019 gaat museum verder als Kunstmuseum Den Haag. ‘Een naam die duidelijk maakt waar het museum voor staat’, aldus het museum.

Het Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf het najaar 2019 Kunstmuseum Den Haag.
Het Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf het najaar 2019 Kunstmuseum Den Haag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf het najaar 2019 Kunstmuseum Den Haag. “Een naam die duidelijk maakt waar het museum voor staat, namelijk hét museum voor moderne, hedendaagse en toegepaste kunst in Den Haag”, aldus het museum dinsdag in een persbericht.

De naam stond al langer ter discussie. De naamsbekendheid was laag en had bovendien een “stoffig en regionaal karakter”. Directeur Benno Tempel zegt in het persbericht: “Met Kunstmuseum Den Haag verwoorden we wat we zijn: een museum dat mede is opgericht door kunstenaars.”

Het museum veranderde al meerdere keren van naam. In 1866 werd het museum opgericht onder de naam Museum voor Moderne Kunst. Vervolgens kreeg het de naam Museum van de Dienst voor Schone Kunst en Haags Gemeentemuseum en vervolgens werd het in 1998 veranderd in Gemeentemuseum Den Haag. “De grotere en kleinere aanpassingen geven al aan dat de naam eigenlijk nooit naar behoren heeft gefunctioneerd.”

Het museum huist sinds 1935 in een art deco gebouw ontworpen door Berlage. De collectie bevat meer dan driehonderd werken van Piet Mondriaan en kunst van Monet, Picasso en Kandinsky, Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.