Digitaks

Frankrijk gaat techreuzen als Google en Facebook belasten

Frankrijk gaat een belasting invoeren voor bigtech-bedrijven als Google, Apple, Facebook en Amazon. De Europese Commissie heeft al langer plannen voor een digitaks, maar het lukt de lidstaten vooralsnog niet om het eens te worden. Parijs zegt niet te willen wachten op een Europese overeenkomst. De belasting moet volgende maand ingaan en zo’n 500 miljoen in het eerste jaar opleveren, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire maandag. Nu is het nog zo dat de ‘Big Five’ min of meer belastingvrij kunnen verdienen aan de data van Fransen en andere Europeanen. De Europese Commissie presenteert in maart 2019 plannen voor een digitaks. In de eerdere onderhandelingen bleek dat met name Duitsland vreest voor Amerikaanse represailles tegen de Duitse auto-industrie. (NRC)