Opinie

De stekker gaat uit de bitcoinmijn

De koers van de cryptomunt daalde sterk. De beheerder van een Limburgse bitcoinmijn wacht op nieuwe investeerders.

‘Ik ben niet verbitterd’, twitterde de Amerikaanse crypto-expert Peter McCormack afgelopen week. Twee jaar lang bevoer hij de wilde bitcoinbaren en wist van 32.000 dollar ruim 1,2 miljoen dollar te maken. Dat geld investeerde hij in het delven van nog meer cryptomunten – het zogeheten minen. Totdat de koers kelderde en McCormack op nul dollar uitkwam.

Precies een jaar geleden stond de bitcoin op bijna 20.000 dollar. Nu, bij een koers van zo’n 3.500 dollar, zakt de mining-markt in. Voor het eerst sinds 2012 is de moeilijkheidsgraad verlaagd van de sommetjes die gespecialiseerde computers op moeten lossen om een bitcoin te verdienen.

Veel bitcoindelvers trekken de stekker eruit. In China, bakermat van de bitcoinmijnen, is elektriciteit te duur in verhouding tot de opbrengst. Zelfs met de DragonMint T1, toch de Rolls Royce onder de cryptocomputers, draai je verlies.

Ook in Zuid-Limburg sluiten de mijnen. Skylink Datacenter in Eygelshoven, pal aan de Duitse grens, groeide begin dit jaar nog als kool. Duitse bitcoinminers gebruikten in dit datacenter voordelige Nederlandse stroom om cryptomunten te delven. Een megawatt is in Duitsland twee keer zo duur, aldus SkyLink.

Saillant detail: Skylink Datacenter zit op historisch terrein, van de Julia-mijn. Dit is een van de laatste Nederlandse steenkolenmijnen die dichtgingen, in december 1974.

Even leek het erop dat de Oostelijke Mijnstreek zou digitaliseren. Cryptomunten in plaats van steenkool. Skyline bouwde een extra hal voor nieuwe klanten, maar de lagere bitcoinkoers joeg een groot deel al weer weg. Het energieverbruik halveerde de afgelopen maanden, vertelt eigenaar Marcel Edler aan de telefoon. Hij moest twee van de zes medewerkers ontslaan. Kwestie van rekenen.

Ruim 40 procent van de miningklanten haakte af, de rest speculeert dat de koers weer stijgt. Bitcoin heeft namelijk een Schweinezyklus, zegt Edler. Bij zo’n varkenscyclus voeren ondernemers de productie op zodra de prijzen stijgen. Totdat ie gaat dalen en iedereen zich massaal terugtrekt. Waarna het circus opnieuw begint.

Edler: „Ik heb al twee van zulke golven mee gemaakt. Waaronder de keer dat de bitcoin van 1 dollar naar duizend dollar steeg. Logischerwijs zou de koers weer naar boven moeten gaan, over een jaar of twee. Boven de 20.000 dollar.”

Echt gokken op een opleving, dat doet Edler niet meer. Hij is hard op zoek naar nieuwe klandizie, voor het geval de laatste Duitse bitcointoerist er straks de stekker uit trekt. „We proberen nu ook Nederlandse klanten aan te trekken, voor wie we gewone servers hosten. Zoveel goede datacentra zijn er niet, hier in de buurt van Kerkrade.”

Wie hier wel vandaan komt is zanger Hein – Heintje – Simons, die net als de bitcoin op een comeback blijft rekenen. In zijn vroege meesterwerk Ich bau’ dir ein Schloss (1968) zong Hein over een luchtkasteel, ‘wie im Märchen’. Dat is een mooie omschrijving van het cryptosprookje. Het leek te gaan om de onderliggende blockchaintechnologie – rotsvast. In werkelijkheid is het systeem gebouwd op grenzeloze hebzucht. Daar mag je best een beetje verbitterd over zijn.

is techredacteur.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.