Cocaïnehandel

‘Ondermijningsduo’ Tops en Tromp onderzoekt geldstromen Amsterdam

Cocaïnehandel Hoogleraar Pieter Tops en journalist Jan Tromp gaan op verzoek van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) onderzoeken hoe geld dat verdiend wordt met de handel van harddrugs, ‘neerslaat’ in de legale economie van de hoofdstad.

Jan Tromp en Pieter Tops schreven samen het boek 'De achterkant van Nederland', over de steeds grotere grip die criminelen op de samenleving hebben.
Jan Tromp en Pieter Tops schreven samen het boek 'De achterkant van Nederland', over de steeds grotere grip die criminelen op de samenleving hebben. Foto Merlin Daleman

Dat het duo door de gemeente is ingehuurd, toont aan dat de strijd tegen ondermijning door criminelen een belangrijke prioriteit is voor het Amsterdamse stadsbestuur. Tops is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, Tromp oud-redacteur van de Volkskrant. Samen schreven ze het boek De achterkant van Nederland, over de steeds grotere grip die criminelen op de samenleving hebben. Tops baarde dit jaar ook opzien met een studie over synthetische drugs, waarin hij de omzet van in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine becijferde op 19 miljard euro.

De enorme winsten in met name cocaïnehandel vormen een groeiend probleem in Amsterdam: bekend is dat criminelen investeren in vastgoed, horeca en winkels. Maar over hoe die financiële geldstromen precies lopen, „is betrekkelijk weinig bekend”, zegt Tops. Tromp: „Het kan niet anders dan dat in Amsterdam een verstrengeling gaande is tussen criminele netwerken en de bovenwereld.”

Vruchtbare samenwerking

De aanstelling van Jan Tromp vormt een primeur: het is voor zover bekend voor het eerst dat een journalist door de overheid wordt aangesteld voor een onderzoek naar de onderwereld. Volgens Tops heeft Tromp „een journalistieke manier van kijken en vragen stellen die ik als een goede aanvulling beschouw.” Tromp: „Ik ben als journalist wat sneller in mijn benadering, Pieter is wat grondiger. Bij elkaar genomen is dat een vruchtbare manier van samenwerken.”

De gemeente Amsterdam hoeft niet bang te zijn dat de bevindingen van het duo voortijdig in de Volkskrant belanden: Tops en Tromp hebben een geheimhoudingsverklaring getekend. Hun rapport wordt een openbare publicatie.