CBS weigert ontslagvergoeding voormalig topman

Les Moonves vertrok in september nadat The New Yorker beschuldigingen van twaalf vrouwen over seksueel misbruik had gepubliceerd.

Voormalig CBS-topman Leslie Moonves loopt zijn ontslagvergoeding van 120 miljoen dollar mis na beschuldigingen van seksueel wangedrag.
Voormalig CBS-topman Leslie Moonves loopt zijn ontslagvergoeding van 120 miljoen dollar mis na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Foto: Lucy Nicholson/Reuters

De Amerikaanse zender CBS wil voormalig topman Les Moonves, die in september moest opstappen na een #MeToo-schandaal, zijn ontslagvergoeding van 120 miljoen dollar (105 miljoen euro) niet uitkeren. Moonves heeft de bedrijfsregels geschonden en weigerde mee te werken aan een onderzoek naar beschuldigingen seksueel wangedrag, concludeert de directie van het bedrijf. Moonves ontkent alle beschuldigingen.

Moonves trad 9 september af nadat het tijdschrift The New Yorker verschillende beschuldigingen van seksueel wangedrag publiceerde. De zender liet meteen weten de beschuldigingen zeer hoog op te nemen en pas te beslissen over de ontslagvergoeding na nader onderzoek. De directie concludeert nu op basis van de conclusies van dit onderzoek dat Moonves opzettelijk zijn macht heeft misbruikt en de bedrijfsregels heeft geschonden. Ook wordt hem verweten dat hij niet heeft meegewerkt aan het onderzoek. Het bedrijf heeft verder geen details over de conclusies van onderzoek naar buiten gebracht.

‘Onschuldig’

Het is nog niet bekend of Moonves naar de rechter stapt om het besluit aan te vechten. Zijn advocaat zei dat Moonves “de beschuldigingen ten stelligste ontkent” en benadrukt dat hij uitgebreid heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Lees meer: Machtige CBS-topman Moonves valt na beschuldigingen aanranding

In The New Yorker deden in totaal twaalf vrouwen hun verhaal van seksueel wangedrag. Vrouwen die de avances van Moonves weigerden, zeiden in hun carrière gehinderd te zijn door de topman. Na het aftreden besloot CBS 20 miljoen dollar te doneren aan Time’s Up en zeventien andere organisaties die de #MeToo-beweging steunen en zich inzet voor gelijkheid voor vrouwen op de werkplek.