Amerikaanse acteur klaagt maker Fortnite aan voor gebruik dansje

Alfonso Ribeiro werd bekend met de hitserie The Fresh Prince of Bel-Air, waarin hij zijn typische dans uitvoerde. Maar nu kunnen spelers van Fornite de dans voor vijf dollar kopen.

Will Smith (l) en Alfonso Ribeiro werden in de jaren negentig bekend met de hitserie The Fresh Prince of Bel-Air.
Will Smith (l) en Alfonso Ribeiro werden in de jaren negentig bekend met de hitserie The Fresh Prince of Bel-Air. Foto ANP

Een Amerikaanse acteur klaagt de maker van het populaire computerspel Fortnite aan voor het gebruik van een door hem bedacht dansje. Alfonso Ribeiro - bekend als Carlton in de hitserie The Fresh Prince of Bel-Air - zou volgens zijn advocaten onterecht niet gecompenseerd worden, meldt het Amerikaanse tijdschrift Variety maandag op basis van juridische documenten.

De sitcom met Will Smith werd in de jaren negentig razend populair. Ribeiro bedacht voor de serie zijn eigen dans, getypeerd door sprongetjes van links naar rechts en uitbundige armbewegingen. Ruim twintig jaar later kunnen Fortnite-gamers het net als ruim honderd andere dansjes voor 5 dollar (ongeveer 4,4 euro) downloaden voor hun personage. Dat zou betekenen dat maker Epic Games er honderden miljoenen mee heeft kunnen verdienen, concludeert de Amerikaanse zender CBS.

Intellectueel eigendom

Volgens Ribeiro heeft de spelenmaker onterecht winst gemaakt met zijn “creatieve uiting, gelijkenis en bekendheid”. Het dansje is nog altijd een belangrijke inkomstenbron voor de acteur, die het nog steeds bij optredens laat zien. Zo liet hij het nog zien tijdens een optreden van het programma Dancing With The Stars in 2014. Ribeiro eist “een eerlijk aandeel van de winst”. Dans is in de Verenigde Staten beschermd als intellectueel eigendom. Epic Games heeft tegenover Amerikaanse media nog niet gereageerd.

Zie hier hoe ‘de Carlton’ in Fortnite gedanst kan worden:

Overigens klaagt de acteur ook de maker Take-Two Interactive van het basketbalspel NBA 2K18 aan. Ook in die game kunnen spelers het dansje downloaden. De New Yorkse-rapper 2 Milly besloot recent al een zaak aan te spannen tegen de maker voor het gebruik van zijn dans.