881 kilometer, auto niet nieuw dus

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht.

Getty Images

De autohandelaar – geen erkende dealer – had in 2013 zeven luxe-auto’s in het buitenland gekocht, waaronder een Mercedes, een Porsche en twee Jaguars. De handelaar droeg voor elke auto de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) af, maar over de hoogte daarvan komt het tot een conflict met de Belastingdienst. De zaak komt uiteindelijk terecht bij het hof Arnhem-Leeuwarden en draait dan met name om de bpm van een Jaguar. Volgens de fiscus heeft de handelaar die auto onterecht als gebruikt aangemerkt, en is er dus een lagere bpm betaald dan wanneer de auto als nieuw was aangemerkt. De handelaar verklaart dat de in Duitsland gekochte auto door de verkoper is gebruikt als demonstratieauto op een circuit – om klanten kennis te laten maken met de wagen. Als de handelaar de auto in Nederland laat registreren, staat er 881 kilometer op de teller, en dus meent de handelaar dat de auto niet meer nieuw is. Het hof gaat mee met die redenering: er kan niet worden gezegd dat het voertuig na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik is geweest. De handelaar krijgt een deel van de betaalde bpm, ruim 6.000 euro, plus rente, terug.

Uitspraak: ECLI:NL:GHARL:2018:10300