16-jarig meisje doodgeschoten op Rotterdamse school

Ze zou zijn neergeschoten door een 31-jarige man, die elders in de stad is aangehouden. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar.

Hulpdiensten in de straat waar de schietpartij plaatsvond.
Hulpdiensten in de straat waar de schietpartij plaatsvond. Foto ANP

Bij een schietpartij in Rotterdam is dinsdagmiddag een 16-jarig meisje om het leven gekomen. Dat meldt de politie op Twitter. Een 31-jarige man is elders in de stad aangehouden als verdachte. Hij is een bekende van het slachtoffer, aldus de politie.

De schietpartij gebeurde even na 13.00 uur in de fietsenstalling van het Rotterdam Designcollege, een vmbo-school in de wijk het Nieuwe Westen. Vrienden en vriendinnen van het doodgeschoten meisje zeggen tegen NRC-verslaggevers die ter plaatse zijn dat zij in de vierde klas zat. Ze zou meerdere keren zijn geraakt. De politie meldt dat nog vergeefs is geprobeerd haar te reanimeren.

Verbroken relatie

Over de toedracht van het incident is officieel nog niets bekend. Bekenden van het slachtoffer zeggen dat de verdachte en het slachtoffer een relatie hebben gehad. Het meisje zou die hebben verbroken. De dader zou gezichtsbedekking hebben gedragen en eerder op de dag al aan scholieren hebben gevraagd hoe laat de lessen waren afgelopen. Getuigen melden ook dat de dader met meerdere andere mannen in een auto arriveerde. De politie gaat er echter vanuit dat de man, die een paar minuten na de gewelddaad werd opgepakt, alleen was.

Andere scholieren zouden ten tijde van de schietpartij in de aula zijn geweest. Volgens leerlingen zou er paniek zijn uitgebroken toen docenten zeiden dat er was geschoten en dat iedereen binnen moest blijven.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam reageert met “afschuw en verdriet” op het nieuws over de schietpartij. “Hij leeft enorm mee met de familie van het meisje, haar vrienden en de omstanders die getuigen waren”, zegt zijn woordvoerder tegen persbureau ANP.

De politie heeft de familie van het meisje op de hoogte gebracht. Zij worden net als getuigen van het drama opgevangen. Hoeveel leerlingen de schietpartij hebben gezien, is niet duidelijk. De directeur van de onderwijsgroep waar het Designcollege onder valt, zegt wel tegen ANP dat het om “een klein groepje” gaat.