Tv-programma Rambam krijgt boete voor illegaal vuurwerk

Het productiebedrijf achter het programma moet 5.000 euro betalen. De tv-makers kochten voor een uitzending een grote hoeveelheid verboden vuurwerk.

De explosie van een vlinder, een in Nederland verboden soort knalvuurwerk.
De explosie van een vlinder, een in Nederland verboden soort knalvuurwerk. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het productiebedrijf achter het tv-programma Rambam heeft maandag een boete gekregen van 10.000 euro, waarvan 5.000 euro voorwaardelijk, voor de invoer en opslag van illegaal vuurwerk. De makers gebruikten het vuurwerk voor een uitzending waarin ze wilden laten zien hoe makkelijk het is om verboden vuurwerk te kopen en via de post te laten bezorgen.

De Rambam-journalisten kochten het vuurwerk twee jaar geleden bij een verkoper in Polen en bij een straathandelaar in Nederland. Het ging bij elkaar om ruim zestien kilo. De geleverde waar sloegen de programmamakers op in de kofferbak van een auto, waar het in december 2016 door de politie werd aangetroffen.

Volgens de rechtbank in Den Bosch, die de zaak behandelde, hebben de tv-makers “willekeurige andere personen [...] blootgesteld aan ernstige veiligheidsrisico’s”. De rechters doelen op de koerier die het Poolse vuurwerk afleverde, andere weggebruikers en mensen die in de buurt van de opslaglocaties wonen. “Het bedrijf was zich bewust van die risico’s, maar koos ervoor het belang van het programma voorop te stellen.”

Maatschappelijk belang

De advocaat van Rambam had om vrijspraak gevraagd. Het maatschappelijk belang van de uitzending zou dusdanig zijn, dat overtreding van de wet geoorloofd was. Daar ging de rechtbank niet in mee. De pers “speelt een vitale rol”, geven de rechters toe. Maar journalisten mogen zichzelf slechts in heel bijzondere gevallen aan de wet onttrekken, aldus het vonnis, en in dit geval was dat niet zo. De makers had bijvoorbeeld ook kunnen doen alsóf ze een bestelling wilden plaatsen, oordeelt de rechtbank.

Justitie wilde dat de tv-producenten 10.000 euro boete onvoorwaardelijk kregen, maar dat was volgens de rechtbank niet nodig. Zodra de politie het vuurwerk ontdekte, werkte het Rambam-team mee aan het onderzoek. De rechters denken ook niet dat de tv-makers nog eens in de fout gaan.