Tot drie jaar cel voor anabolendealers

Anabolen Vijf mannen en één vrouw zijn maandag door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld voor de illegale handel in anabole steroïden en andere geneesmiddelen.

Foto iStock

Voor het handelen in anabole steroïden, slaap- en erectiepillen en andere geneesmiddelen zijn vijf mannen en één vrouw maandag door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot gevangenis- en werkstraffen.

Hoofdverdachte Kevin K. (32), door getuigen omschreven als „het brein achter de operatie”, kreeg de hoogste celstraf opgelegd: drie jaar. Zijn voornaamste compagnon, Nicky W. (32), kreeg ruim twee jaar gevangenisstraf.

De twee waren de drijvende kracht achter de website onlineapotheker.net, waar de middelen zonder doktersrecept konden worden gekocht. De anabole steroïden fabriceerden ze zelf in een eigen laboratorium, de geneesmiddelen verkregen ze vermoedelijk via een groothandel. Bij huiszoekingen werden meer dan 200.000 middelen gevonden.

De winsten van hun onderneming liepen volgens het Openbaar Ministerie (OM) in de tonnen. W., die een WW-uitkering genoot, en K. veroordeeld voor het witwassen van meer dan 270.000 euro.

Steekpartij

De politie kwam de handel twee jaar geleden op het spoor door een steekpartij voor de deur van de loods waarin het pillenlaboratorium was verborgen, volgens het OM als gevolg van een conflict met motorbende No Surrender.

Naar schatting gebruiken rond de 20.000 Nederlanders anabolen. Anabole steroïden zijn legaal, maar de handel is dat niet. Dat die overlapt met de lucratieve onlinehandel in medicijnen is geen uitzondering, signaleerden onderzoekers eerder dit jaar.

„De verdachten hebben uitsluitend oog gehad voor eigen financieel gewin”, aldus de rechtbank, „en hebben de risico’s van die middelen voor de gezondheid van de gebruikers op de koop toegenomen.”

NRC schreef eerder over deze zaak: Bij de nieuwe anabolendealers betaal je in bitcoins