Theresa May haalt uit naar voorganger Blair

Het rommelt tussen de Britse premier Theresa May en een van haar voorgangers. Tony Blair wil dat de Britten in een tweede referendum opnieuw kunnen stemmen over de Brexit. Daarop haalde de Conservatieve premier zaterdag fel uit naar Blair: „Dat hij naar Brussel gaat en oproept tot een tweede referendum, is een belediging voor de Britten en van de functie die hij ooit bekleedde.” May voegde daaraan toe dat parlementsleden hun verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen met een tweede burgerpeiling.

Vorige week uitte de oud-premier van Labour stevige kritiek op May, die besloot de Brexitstemming in het Britse Lagerhuis uit te stellen omdat ze die dreigde verliezen. Daarbij riep Blair op tot een tweede Brexitreferendum omdat de onderhandelingen over de uittreding uit de Europese Unie in het Verenigd Koninkrijk in een impasse dreigen te raken. Nadat May zaterdag van zich liet horen, leek het publieke relletje voorlopig gesust. Toch kwam Blair zondag met een tegenreactie: hij liet een verklaring uitgaan waarin hij stelde dat May zich „onverantwoordelijk heeft opgesteld” met haar pogingen het Lagerhuis „plat te walsen”.

Ook voegde hij eraan toe dat er „niets onverantwoordelijk of beledigends” is aan zijn voorstel omdat het volgens hem „duidelijk is dat noch de Britten, noch het parlement op Mays deal zitten te wachten”. (NRC)