Brexitblog

Noemde Labourleider Corbyn premier May een ‘stupid woman’?

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Recent stemden de lidstaten van de EU in met het uittredingsakkoord van premier Theresa May, maar een stemming in het Britse Lagerhuis komt nog. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Nieuw Brexitblog

We sluiten het Brexitblog voor deze week af, alle nieuwe ontwikkelingen in Westminster worden hier bijgehouden.

'Stupid woman': wat zei Corbyn over May?

Heeft de Britse Labourleider premier Theresa May een 'stupid woman' genoemd? Dat is de vraag na de zoveelste dag van verhitte discussies in Londen over de Brexit. May stak woensdag een betoog af waarin ze Corbyn op de hak nam voor zijn mislukte motie van wantrouwen.

"Kijk achter u", zegt de Britse premier wijzend naar parlementsleden van de Labourpartij. "Zij zijn niet onder de indruk, en wij ook niet." Het camerabeeld richt zich vervolgens op Corbyn, die met een strak gezicht luistert en vervolgens "stomme vrouw" lijkt te mompelen. Leden van Mays Conservatieven eisten verontschuldigingen van de politicus.

Bekijk aan het einde van Mays speech de reactie van Corbyn:

Twitter avatar itvnews ITV News A spokesperson for Labour has denied that Jeremy Corbyn called Theresa May a 'stupid woman' at #PMQs, instead insisting the Labour leader said 'stupid people' and so there is 'no need to apologise'
https://t.co/ePodcFffve https://t.co/MJXlL3VN1l

De Labourleider ontkent dit gezegd te hebben en stelt dat hij niet 'stupid woman' maar 'stupid people' zei. "Ik refereerde aan diegenen die geloven dat we dit debat over een nationale crisis willen veranderen in een pantomime, als 'stomme mensen''", zei Corbyn later tegen het parlement. "Ik ben volledig tegen het gebruik van seksistisch of vrouwonvriendelijk taalgebruik."

EU komt met noodplan voor 'no deal'-Brexit

De Europese Commissie heeft woensdag een noodplan aangekondigd voor het geval het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019, 23.00 uur (Britse tijd), de EU verlaat zonder akkoord. De maatregelen in het plan moeten ertoe leiden dat enkele vitale diensten doorgaan in het geval van een zogeheten no deal-Brexit.

Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

De plannen hebben onder meer betrekking op financiële diensten, vliegverkeer, klimaatbeleid en import en export. Zo kunnen Britse luchtvaartmaatschappijen de EU nog in en uit vliegen, hoeven vrachtschepen tijdelijk geen nieuwe vergunningen aan te vragen om hun goederen te lossen in Europese havens en wordt bepaalde Britse financiële dienstverlening voor een periode van één tot twee jaar nog als EU-dienst erkend.

Het actieplan kan niet voorkomen dat een 'no deal'-Brexit alsnog ernstige gevolgen heeft voor de EU. "Deze maatregelen zullen en kunnen niet de volledige impact van een 'no deal'-scenario opvangen", staat in een verklaring van de Europese Commissie te lezen. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis sprak van "schadebeperking". De Commissie benadrukt dat de plannen slechts tijdelijk van aard zijn en na overleg met Londen weer beëindigd worden. Het EU-orgaan moest voor het einde van het jaar met conceptplan komen voor een Brexit zonder akkoord.

De uittreding vindt over honderd dagen plaats, of er nu wel of geen akkoord met Brussel is. Vorige week stelde de Britse premier Theresa May een parlementaire stemming over haar afsprakenpakket met de EU nog uit tot januari. Sinds dit besluit is men in Europa er steeds meer rekening mee gaan houden dat er mogelijk een 'no deal'-Brexit komt.

Oppositieleider Corbyn dient 'symbolische' motie van wantrouwen in

Oppositieleider Jeremy Corbyn dient maandag toch nog een motie van wantrouwen tegen premier Theresa May in. Het gaat om een symbolische daad: het Lagerhuis kan May alleen via een motie van wantrouwen tegen de hele regering wegstemmen. De Labourleider dient de motie, in Nederland vergelijkbaar met een motie van afkeuring, later op maandagavond in, zo bericht de BBC.

Corbyn zou volgens Britse media tot de motie hebben besloten vanwege de grimmige stemming in een bijna twee uur durend debat in het Lagerhuis eerder op de dag. May legde daar een verklaring af over haar onderhandelingen in Brussel vorige week. Daar probeerde zij meer concessies los te krijgen van de Europese Unie wat betreft de noodoplossing voor Noord-Ierland.

Labour vindt dat May daarbij veel te weinig bereikt heeft. Bovendien is Corbyn woedend dat zij de stemming in het Lagerhuis heeft uitgesteld naar de derde week van januari. In een tweet suggereerde Labour nog dat de partij het bij een dreigement wilde houden.

BREAKING: With the risk of a no confidence vote in her leadership, we have forced the PM to bring her botched Brexit deal back to Parliament.

She wanted to waste time to create a false choice between her bad deal and no deal.
But we won’t let her. pic.twitter.com/4FFnqmOuUs

— The Labour Party (@UKLabour) December 17, 2018

Stemming over Brexit in Lagerhuis in week van 14 januari

Het Britse Lagerhuis stemt in de week van 14 januari alsnog over het Brexitakkoord van Theresa May. Dat beloofde de premier maandag. Op welke dag de stemming precies plaatsvindt, is niet bekend. Eerder was al duidelijk dat de stemming zeer waarschijnlijk vóór 21 januari zou plaatsvinden. Nadat Theresa May vorige week de stemming uitstelde, toog zij vrijwel direct naar Brussel om opnieuw te overleggen met de EU. Daarover deed zij maandag in het Lagerhuis verslag.

In een verklaring aan het parlement stelde de premier dat zij in Brussel duidelijk heeft aangegeven dat de afspraken over de noodoplossing voor Westminster niet acceptabel zijn. Ze probeerde de parlementariërs er zo van te overtuigen dat Europa het VK met de noodoplossing voor Noord-Ierland niet 'in gijzeling' wil houden, een veelgehoorde klacht van het Lagerhuis. Dat was voor oppositieleider Jeremy Corbyn echter niet genoeg. Hij meende dat May met haar verklaring niet kan verbloemen dat ze in Brussel "niets voor elkaar heeft gekregen" en stelde dat ze zelfs de steun van haar eigen kabinet kwijt is.

Woeful. This shambles of a government is driving the UK towards disaster, and the official opposition seems content to just stand back and watch. https://t.co/Jonm8Ncqxs

— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) December 17, 2018

'Kijken naar alternatieve opties'

Corbyn herhaalde nog maar eens waar hij dit weekend ook op hamerde: wat hem betreft moet er gekeken worden naar alternatieve opties, zoals een tweede referendum of een handelsverdrag naar het Noorse model. "May Heeft ons in een nationale crisis geleid", zo hield hij vol. "Een verantwoordelijke premier had ons vorige week laten stemmen." Niet alleen Labour viel May hard aan, ook de Schotse SNP trok hard van leer: "the deal is death". Even leek het erop dat Corbyn een motie van wantrouwen zou instellen tegen de premier. Vorige week overleefde zij zo'n stemming onder de Tories met een redelijke meerderheid. Dinsdag, zo zei May, gaat ze intensiever in overleg met haar kabinet over een eventuele 'No Deal'.

Welkom in een nieuw Brexitblog

Vorige week overleefde premier Theresa May een vertrouwensstemming van haar eigen partij in het Britse Lagerhuis. Twee derde van de Conservatieve parlementsleden gaven haar hun steun. Eerder die week besloot May de stemming over het voorlopige Brexit-akkoord uit te stellen, omdat het niet genoeg steun zou krijgen binnen het parlement.

Lees hier het vorige Brexitblog terug.