Rutte in open brief: ons land is teer bezit, ‘een vaasje’

Mark Rutte heeft een een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad geplaatst. Opmerkelijk is dat nergens op de pagina een VVD-logo staat.

Foto Jonas Roossens/ANP

Is het als premier, als politiek leider of als gewone Nederlander? Het is onduidelijk in welke rol Mark Rutte het Nederlandse volk aanspreekt, in een paginagrote advertentie deze maandag in het Algemeen Dagblad. Daarin vergelijkt Rutte Nederland met een „vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere Nederlanders vasthouden”. Hij omschrijft Nederland als een „teer bezit dat van ons allemaal is”. In de brief waarschuwt Rutte ook voor wat er gebeurt als samenlevingen het „vaasje” laten vallen: „Kijk naar Groot-Brittannië. Daar hebben (sic) de politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in de chaos.”

Opmerkelijk is dat nergens op de pagina een VVD-logo staat, alleen een verwijzing naar NPO 1, 17.55 uur. Op dat tijdstip is de zendtijd voor politieke partijen.

Een woordvoerder zegt desgevraagd: „Hij schrijft de brief als Mark Rutte, en Mark Rutte is één en ondeelbaar.” Het VVD-logo staat niet op de brief „omdat het een brief is van Mark Rutte zelf”. De VVD heeft de advertentie wel betaald.

Het is niet de eerste keer dat Rutte zich op deze wijze tot de bevolking richt. In januari 2017, voor de Tweede Kamerverkiezingen, publiceerde de VVD een soortgelijke advertentie, toen wel met het logo van de VVD.

Lees ook de reacties van onze lezers op de vorige brief van Rutte.