Politie pakt twee verdachten aanslag Straatsburg op

Maandag verscheen een andere verdachte al voor een Franse rechter. De drie hebben mogelijk een rol gespeeld in het aanleveren van het wapen.

Foto Alain Jocard/AFP

De Franse politie heeft maandag twee verdachten aangehouden in verband met de aanslag in Straatsburg, zo schrijft persbureau AFP. Bij de schietpartij vorige week kwamen vijf mensen om het leven. De twee arrestanten hielpen de schutter mogelijk aan een wapen.

De 27-jarige schutter opende vorige week dinsdag het vuur op in de buurt van een kerstmarkt in het centrum van de Franse stad. Het ging om beroepscrimineel Chérif Chekatt, die al bekend was bij de Franse autoriteiten. Maandag verscheen een derde verdachte al voor een Franse rechter. Ook hij heeft mogelijk een rol gespeeld in het aanleveren van het wapen waarmee Chekatt schoot.

Chekatt wist bij de schietpartij te ontkomen, maar werd twee dagen later door de politie doodgeschoten in de wijk Neudorf. Chekatt opende zelf het vuur op de agenten, waarop zij hem doodden. Tegenover een taxichaffeur zou Chekatt de aanslag op dinsdagavond al hebben bekend.

‘Mogelijk geradicaliseerd persoon’

De schutter stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als een mogelijk geradicaliseerde persoon. Tijdens een gevangenisstraf voor een eerder vergrijp had hij een poster van Osama bin Laden in zijn cel hangen.

Lees ook: Over kerstmarkten en het dalende aantal terreurdoden

Drie slachtoffers van de aanslag overleden vrijwel direct, de andere twee bezweken later in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Het meest recente slachtoffer, een Poolse journalist, overleed zondag. Hij zou geprobeerd te hebben de schutter tegen te houden en heeft daarmee mogelijk voorkomen dat Chekatt een drukbezochte club kon binnendringen. De Poolse president Andrzej Duda reageerde maandag op Twitter: “Ik ben geschokt, ik wist niet dat hij ook tot de slachtoffers hoorde. We zullen hem in herinnering eren.”