Politie op scholen Culemborg vanwege filmpje met wapen

In een video die via sociale media verspreid is, zijn twee vuurwapens te zien met de woorden ‘Culemborg’ en ‘schoolplein’. De politie gaat evengoed niet uit van acute dreiging.

De politie denkt dat er vooralsnog geen 'daadwerkelijke dreiging' bestaat.
De politie denkt dat er vooralsnog geen 'daadwerkelijke dreiging' bestaat. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft maandagochtend onderzoek gedaan op de vijf middelbare scholen in Culemborg vanwege een dreigend filmpje dat verspreid is via sociale media. In de video zijn twee vuurwapens te zien en de woorden ‘Culemborg’ en ‘schoolplein’. Om “geen enkel risico te nemen” is de politie daarom naar alle vijf middelbare scholen in de stad gegaan.

Na het onderzoek denkt de politie niet dat er sprake is van “een daadwerkelijke dreiging”. Meer details kan een woordvoerder niet geven zolang het onderzoek loopt. De politie doet momenteel onderzoek naar de herkomst en de maker van de video. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Geen extra bewaking

Zondag namen meerdere mensen contact op met de politie nadat zij het filmpje hadden gezien. Op de beelden, die verspreid zijn via onder meer Instagram, is een pistool en een groter vuurwapen te zien. Wie het mogelijke doelwit is, kan de politie-woordvoerder niet zeggen. Of er een verband bestaat met de granaat die zondag werd aangetroffen op een kerstmarkt in de stad, weet zij evenmin.

De Culemborgse scholen hoeven vooralsnog niet extra bewaakt te worden, wel houdt de politie de zaak in de gaten en zullen maandag agenten aanwezig zijn in de pauze. De lessen gaan voorlopig gewoon door, meldt het AD.