Online beleggersbank BinckBank overgenomen door Saxo

Saxo Bank neemt de online belegger over voor 424 miljoen euro. Na de overname steeg het aandeel BinckBank flink.

Foto Sander Koning/ANP

De Nederlandse beleggersbank BinckBank komt in Deense handen. De Deense Saxo Bank neemt de bank voor in totaal 424 miljoen euro over, 6,35 euro per aandeel. Bestuurders en toezichthouders van de prijsvechter in online beleggingen zijn daar dit weekend mee akkoord gegaan. Het is nu aan de aandeelhouders om de overname groen licht te geven.

Het achttien jaar oude BinckBank is in Nederland actief onder de merknamen Binck en Alex en in Frankrijk, België, Italië en Spanje als BinckBank. Die naam blijft in ieder geval behouden, verzekeren BinckBank en Saxo in een gezamenlijk persbericht dat zij maandag hebben verstuurd. In Italië gaat de nieuwe bedrijvencombinatie door als Saxo, voor Frankrijk en Spanje wordt nog bekeken wat de merknaam wordt.

Zuidas

Binnen nu en twee tot drie jaar zal het personeel van BinckBank de effecten van de overname gaan merken, zegt voorzitter Vincent Germyns van de Raad van Bestuur. Afhankelijk van het oordeel van de aandeelhouders wordt de Amsterdamse beursnotering van Binck ook beëindigd. Dat gebeurt zodra Saxo 95 procent of meer van de aandelen krijgt. Het hoofdkantoor van Binck blijft op de Amsterdamse Zuidas gevestigd.

Na de overname steeg het aandeel BinckBank op het Damrak met bijna 29 procent, terwijl de koers van de rest van de Amsterdamse beurs omlaag ging net als de meeste andere Europese beurzen.