Nissan stelt nog geen vervanger aan voor gearresteerde topman Ghosn

Het Japanse autobedrijf stelde wel een speciale commissie aan die onder meer de regels rond het belonen van topbestuurders aan gaat scherpen.

Hiroto Saikama, directeur van Nissan, na afloop van de persconferentie, waar hij het aanstellen van de speciale commissie bekendmaakte.
Hiroto Saikama, directeur van Nissan, na afloop van de persconferentie, waar hij het aanstellen van de speciale commissie bekendmaakte. Foto Christopher Jue/EPA

Het bestuur van Nissan heeft deze maandag geen opvolger gekozen voor de vorige maand gearresteerde topman Carlos Ghosn. De 64-jarige Braziliaan zou tientallen miljoenen euro’s aan inkomsten verzwegen hebben tegenover de Japanse beurswaakhond. Ghosn werd enkele dagen na zijn arrestatie ontslagen door Nissan.

De leiding van de Japanse autoproducent stelde na een vergadering wel een onafhankelijke commissie aan, die gaat onderzoeken hoe de regels rond de compensatie van topbestuurders aangescherpt kunnen worden. De speciale commissie, die uit drie externe bestuurders en vier onafhankelijke specialisten bestaat, publiceert eind maart haar aanbevelingen.

Nissan-directeur Hiroto Saikawa zei tegen persbureau AP bereid te zijn om tot die tijd te wachten met het voordragen van een opvolger. “We zijn van plan dit proces voorzichtig te benaderen. Ik ben niet voornemens om het te overhaasten.”

Financiële fraude

Ghosn en medebestuurder Greg Kelly werden vorige maand opgepakt in Japan op verdenking van financiële fraude. Het tweetal zou tussen 2010 en 2015 bijna 40 miljoen euro aan persoonlijke inkomsten uit jaarverslagen gehouden hebben. Voor de afgelopen drie jaar zou het gaan om nog eens 30 miljoen euro. Ook zouden Ghosn en Kelly zichzelf verrijkt hebben met bedrijfsmiddelen en investeringen verkeerd weergeven hebben.

Ghosn en Kelly, die sinds 19 november vastzitten, werden vorige week formeel in staat van beschuldiging gesteld. De twee kunnen tot tien jaar celstraf krijgen.

Lees ook: ‘Ontslag Ghosn is als een coup d’état binnen Nissan’

In de dagen na zijn arrestatie werd Ghosn door zowel Nissan, waar hij sinds vorig jaar president-commissaris was, als Mitsubishi, waar hij dezelfde positie bekleedde, aan de kant gezet. Het Franse autobedrijf Renault, dat een strategisch partnerschap onderhoudt met de twee Japanse autobedrijven, heeft Ghosn niet ontslagen als bestuursvoorzitter, maar tijdelijk vervangen. Intern onderzoek door Renault zou Ghosn vrijgesproken hebben van fraude rond zijn compensatie.

‘Luister naar resultaten’

Saikawa, topman van Nissan, riep het bestuur van Renault op te luisteren naar de resultaten van het Japanse onderzoek naar Ghosn. “We begrijpen dat de ruwe details van het wangedrag nog niet ieder bestuurslid van Renault bereikt hebben.” Mitsubishi zou al wel ingelicht zijn over de resultaten van het onderzoek naar Ghosn. Vooralsnog zouden alleen Renaults advocaten op de hoogte zijn van de bevindingen.

Ghosn werd in 1999 door Renault naar Nissan gestuurd om het bedrijf van faillissement te redden. Renault had toen net aandelen in de Japanse autofabrikant gekocht. Ghosn sneed flink in de kosten en maakte het bedrijf binnen een jaar weer winstgevend. De Braziliaan maakte de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie winstgevend en werd lange tijd als een held gezien.

Correctie (17 december 2018): In een eerdere versie van dit artikel werd Ghosn bestuursvoorzitter van Nissan genoemd, maar de Braziliaan was ten tijde van zijn ontslag president-commissaris. Het bericht is aangepast.