Nigeriaan opgepakt voor gijzelen van bemanning Gronings schip

De 28-jarige man is op verzoek van de Nederlandse justitie opgepakt in Zuid-Afrika. Hij zou betrokken zijn bij de kaping van de FWN Rapide in april.

De FWN Rapide op archiefbeeld.
De FWN Rapide op archiefbeeld. Foto ForestWave

De politie in Zuid-Afrika heeft op verzoek van het Nederlandse OM een 28-jarige Nigeriaan aangehouden voor het gijzelen van de bemanning van een Gronings vrachtschip. De verdachte zit al sinds begin vorige maand vast, maar justitie maakte de aanhouding maandag pas bekend. Nederland heeft Zuid-Afrika om zijn uitlevering gevraagd.

Justitie wil de Nigeriaan berechten voor ontvoering, gijzeling, geweldpleging aan boord van een schip, kaping, afpersing en zeeroof. Nederland had een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen de man. Ten tijde van zijn arrestatie was hij op doorreis in Zuid-Afrika. Wanneer hij naar Nederland komt om berecht te worden, weet justitie nog niet.

Volgens het OM was de man één van de kapers die op 21 april het schip FWN Rapide van de Groningse rederij ForestWave overvielen. Het schip was met veertien opvarenden - geen Nederlanders - onderweg naar de Nigeriaanse havenstad Port Harcourt. Elf bemanningsleden werden door de piraten gevangen genomen en van boord gehaald. Na een maand kwamen ze weer vrij. ForestWave wilde destijds niet kwijt of er losgeld was betaald. Het bedrijf zei alleen dat er “een goede dialoog” had plaatsgevonden met de ontvoerders.

NRC onderzocht in 2016 waar piraten vooral toeslaan. Lees ook: Piraterij: Oost-Afrika is uit, Zuidoost-Azië is in

Goed verstopt

Drie opvarenden wisten uit handen van de zeerovers te blijven. Twee bemanningsleden, die zich tijdens de overval hadden verborgen, slaagden erin om de FWN Rapide naar de kust te varen nadat de piraten weer waren vertrokken. Van de derde zeeman werd eerst gedacht dat hij ook ontvoerd was, maar later bleek dat hij toch nog aan boord - hij had zich simpelweg heel goed verstopt.

De scheepsbemanning kwam volgens een woordvoerder van de rederij betrekkelijk goed uit de ontvoering. “Ze waren de hele tijd bij elkaar en hebben altijd voedsel en vers water gehad”, zei hij in mei tegen NRC. “Ze zijn dus redelijk behandeld, afgezien van het feit dat je natuurlijk überhaupt niet ontvoerd wilt worden.”