Nieuwe president wil ‘Maya-trein’ door zuiden Mexico

Mexico De linkse president López Obrador steekt miljarden in een spoorlijn door het arme zuiden. Eerder stopte hij de bouw van een vliegveld.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (staand in het midden) kijkt toe hoe tijdens een Maya-ceremonie een kip wordt geofferd aan Moeder Aarde om de goden gunstig te stemmen voor de aanleg van de spoorlijn door hun leefgebied.
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (staand in het midden) kijkt toe hoe tijdens een Maya-ceremonie een kip wordt geofferd aan Moeder Aarde om de goden gunstig te stemmen voor de aanleg van de spoorlijn door hun leefgebied.

De deze maand aangetreden Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft zondag een ceremonieel startschot gegeven voor de ‘Tren Maya’. Deze 1.525 kilometer lange spoorlijn moet de zuidoostelijke stad Palenque – beroemd om zijn grote Maya-piramides – gaan verbinden met de populaire Caraïbische badplaats Cancún. Over vier jaar moet de trein rijden, de geschatte kosten bedragen 150 miljard peso (omgerekend 6,5 miljard euro).

AMLO, zoals de president in de volksmond heet, presenteert het project als een belangrijke impuls voor het arme zuiden van het land en belooft dat de trein veel extra toeristen zal aanvoeren. Nabij Palenque bracht hij zondag tijdens een inheemse ceremonie offers aan Moeder Aarde om de goden gunstig te stemmen.

Er klinkt echter ook kritiek op het plan. De spoorlijn zal voor een derde door ongerept oerwoud lopen, waar bedreigde soorten als de jaguar leven. Sommige Maya’s zeggen dat zij nooit geconsulteerd zijn over het project over ‘hun’ land. Obrador beloofde zondag dat „er geen boom geveld zal worden”.

Veel Mexicaanse presidenten luisterden hun (zesjarige) ambtstermijn op met een groot infrastructureel project. Zo besloot de vorige president Enrique Peña Nieto een nieuw vliegveld bij Mexico-Stad aan te leggen.

De aanleg van deze luchthaven is al vergevorderd, maar AMLO voerde juist campagne met de belofte de bouw te staken. De plannen voor een vliegveld op deze plek stuiten al decennia op verzet. Het is onder meer omstreden omdat het op de inklinkende bodem van een drooggevallen meer wordt aangelegd.

Nog voor zijn aantreden hield Obrador een rommelig verlopen webpeiling over het project. Een miljoen Mexicanen (nog geen procent van de bevolking) deed daar aan mee. Tweederde stemde voor annuleren.

Lees ook deze reportage over het nieuwe vliegveld

Het schrappen van het vliegveld joeg buitenlandse investeerders al voor Obradors inauguratie (op 1 december) schrik aan over diens vermeende links-nationalistische koers, waardoor de peso wegzakte ten opzichte van de dollar.

Bij de presentatie, zaterdag, van zijn begroting voor 2019 leek AMLO die zorgen enigszins weg te willen nemen. Zijn regering komt linkse kiezers tegemoet met extra miljarden voor pensioenen en studiebeurzen, maar streeft tegelijkertijd een begrotingsoverschot na door in lopende uitgaven te snoeien en door de inkomsten uit de olieproductie te verhogen.