‘Nederlandse terreurverdachte opgepakt in Spanje’

De verdachte zou een hotelkamer hebben beklad met leuzen die de jihad verheerlijken. Bij zijn arrestatie had hij geen schoenen aan en maakte hij een verwarde indruk.

M. werd opgepakt langs een snelweg.
M. werd opgepakt langs een snelweg. Foto Getty

De Spaanse politie heeft maandagochtend een Nederlander opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten. Dat melden Spaanse media. Het gaat om de 29-jarige Khalid M., die in het vizier van de autoriteiten kwam omdat hij zich verdacht gedroeg in de badplaats Salou. Hij bekladde een hotelkamer met graffiti die de jihad verheerlijkt en liep schreeuwend over straat.

De politie kon hem maandag aanhouden bij een tankstation langs de snelweg AP-7 nabij de Catalaanse stad Tarragona. Hier reed hij gevaarlijk rond in een Opel Insignia. Bij zijn arrestatie droeg M. geen schoenen en maakte hij een verwarde indruk.

Lees ook: Spanje allesbehalve naïef op terreurgebied

De Nederlander staat als geradicaliseerd bekend bij de Spaanse autoriteiten, maar is nog nooit veroordeeld voor terroristische activiteiten. Wel heeft hij een strafblad, onder meer vanwege verboden wapenbezit. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska zei maandag dat M. mogelijk banden met terreurgroep Islamitische Staat heeft.

Volgens de Spaanse autoriteiten heeft M. een Nederlands paspoort. Op zijn eigen Facebookpagina staat dat hij uit de Marokkaanse stad Oujda komt en momenteel in Luik woont. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de arrestatie momenteel nog niet bevestigen, zegt een woordvoerder desgevraagd.