Nationaal verkoopverbod op ruw ivoor

Het onderscheid tussen recent en oud ruw ivoor is lastig te maken, stelt minister Schouten. Vanaf maart volgend jaar wordt een nationaal verkoopverbod van kracht.

Foto Alex Hofford-EPA

De verkoop van ruw ivoor in en vanuit Nederland is vanaf 1 maart volgend jaar verboden. Dat schrijft minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorheen bepaalde de leeftijd van het ivoor of verkoop toegestaan was. Oud ivoor mocht verhandeld worden als antiek, omdat het verkregen was voordat dierenbeschermingswetten aangescherpt werden. Omdat recent ruw ivoor echter moeilijk van oud te onderscheiden is, stopt Schouten vanaf maart met het verlenen van EU-verkoopcertificaten. Dat leidt tot een nationaal verkoopverbod op zulke producten, zoals slagtanden. Schouten hoopt op termijn “aanvullende EU-brede maatregelen” te nemen, maar “dergelijke besluitvorming vergt tijd”.

Deze zomer bleek uit een steekproef van actieplatform Avaaz dat recent ivoor inderdaad vaak als oud ivoor werd aangeboden. Van de achttien ivoorproducten die in Nederland via Marktplaats en antiekzaken verhandeld werden, mochten er dertien niet legaal verkocht worden. Ieder jaar worden naar schatting wereldwijd zo’n 40.000 Afrikaanse olifanten gedood voor illegale ivoorhandel. Er leven circa 415.000 Afrikaanse olifanten in het wild.

Lees ook: ‘Te weinig toezicht op iIlegaal ivoor’

De overheid wil voor volgende zomer ook inleverpunten oprichten voor oud ivoor en andere producten van beschermde plant- en diersoorten. Zo moet illegale doorverkoop voorkomen worden. Ook wordt een speciale voorlichtingsdag georganiseerd voor veilinghuizen en taxateurs.

Operatie Toekan

In haar Kamerbrief maakt Schouten ook de resultaten van operatie Toekan bekend, onderdeel van de handhaving van zogenaamde CITES-regelgeving. Dat zijn internationale afspraken over de handel in bedreigde dier- of planten en producten die daaraan ontleend zijn.

Politie en toezichthouders namen onder meer zeven kilo ivoor in beslag op de verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht. Ook werd in de haven van Rotterdam zo’n 75.000 kilo gekweekte cactussen aangetroffen. De actie leidde tot 217 inbeslagnames. Er is een Meld Misdaad Anoniem-campagne opgezet, speciaal gericht op de illegale handel in dieren. Volgens Schouten zijn er al diverse meldingen binnengekomen over illegaal bezit van of handel in bedreigde dieren.

Lees ook: DNA in ivoor onthult smokkelroutes