Matthijs de Ligt Europees voetbaltalent van het jaar

De Ajax-verdediger heeft de prestigieuze Golden Boy Award gewonnen, die jaarlijks wordt toegekend aan een jonge Europese voetballer met de meeste potentie.

Matthijs de Ligt na een goal tegen ADO Den Haag.
Matthijs de Ligt na een goal tegen ADO Den Haag. Foto Marcel van Dorst/ANP

De 19-jarige Ajax-speler Matthijs de Ligt is verkozen tot Europees voetbaltalent van het jaar. Dat heeft de Italiaanse sportkrant Tuttosport maandag bekendgemaakt.

Voor de ‘Golden Boy Award’ kiezen voetbaljournalisten van toonaangevende media de jonge voetballer die in hun ogen de meeste potentie heeft. De Ligt - verdediger en tevens aanvoerder van Ajax - is de opvolger van de 19-jarige Kylian Mbappé, een Franse aanvaller van Paris Saint-Germain die met het nationale elftal van Frankrijk afgelopen zomer de wereldtitel veroverde. Ook Wayne Rooney en Lionel Messi wonnen eerder de prestigieuze prijs, net als Rafael van der Vaart, die bij de eerste verkiezing in 2003 werd uitgeroepen tot Europees voetbaltalent van het jaar.

Lees ook dit interview met Matthijs de Ligt: ‘Het begin is er, maar alles kan nog beter’

Justin Kluivert

De Ligt behoorde samen met de deze zomer van Ajax naar AS Roma overgestapte aanvaller Justin Kluivert dit jaar tot de vijf finalisten voor de Golden Boy Award. De andere drie genomineerden waren de 20-jarige Trent Alexander-Arnold van Liverpool, de 18-jarige Vinicius Junior van Real Madrid en de 20-jarige Patrick Cutrone van AC Milan.