Voormalige afhaalchinees krijgt Michelinster

Kookkunst Opvallend veel nieuwe restaurants krijgen dit jaar een ster van de Michelingids. Mede dankzij sociale media.

Chefkok Danny Tsang van restaurant O&O te Sint Willebrord te kreeg maandag een Michelinster.
Chefkok Danny Tsang van restaurant O&O te Sint Willebrord te kreeg maandag een Michelinster. Foto ANP

In 1982 openden Danny en Helena Tsang een afhaalchinees in Sint Willebrord, een kerkdorpje van nog geen tienduizend inwoners ten westen van Breda. Nu, 36 jaar later, hebben ze een Michelinster. Restaurant O&O was met afstand de leukste verrassing maandag bij de presentatie van de Michelingids van 2019. „Vijftien jaar geleden hebben mijn ouders het roer omgegooid. We hebben jaren lang keihard gewerkt met de hele familie om het restaurant naar een hoger plan te trekken”, zegt Mike Tsang, die bij zijn vader in de keuken werkt. Zijn oudste zus is maître-sommelier. Vader Tsang was aangedaan na de ceremonie. „Zo zien we hem niet vaak.”

Twaalf nieuwe restaurants werden bekroond met een ster. Nederland kreeg er twee tweesterrenrestaurants bij, en de drie driesterrenrestaurants behielden hun status. Wat opviel is dat veel van de nieuwkomers nog geen anderhalf jaar open zijn. Van sommigen viel die snelle bekroning te verwachten: nieuwe zaken van bekende chefs, zoals 212 in Amsterdam van Richard van Oostenbrugge (die eerder twee sterren kookte in Bord’Eau) en Olivijn in Haarlem van Menno Post (eerder twee sterren bij de Bokkedoorns).

Maar er zaten ook een paar relatief onbekende tussen, zoals Flicka in Kerkdriel en Oonivoo in Uden, beide net iets meer dan een jaar open. Hoe komen die zo snel aan een ster? Dat is deels de invloed van social media, zegt Werner Loens, hoofdinspecteur vand e Benelux. „Daardoor staan nieuwe restaurants veel sneller op de radar bij Michelininspecteurs en kunnen ze vaak ook al gelijk een voorselectie maken.”

De nieuwe generatie is elk jaar steviger vertegenwoordigd binnen het sterrensegment. Dit jaar kregen de 33-jarige Jermain de Rozario (De Rozario, Helmond) en de 27-jarige Jeroen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo) op relatief jonge leeftijd een ster. Syrco Bakker (34) van Pure C in Cadzand kreeg zijn tweede. „Het aantal sterren per generatie stijgt exponentieel”, zegt Loens. De verklaring is simpel: „Hoe meer chefs doordringen tot het hoogste niveau, hoe meer goede leerscholen er zijn voor de volgende generatie.”

Maar de oudere generatie is zeker nog niet uitgespeeld. Nico Boreas maakte gisteren een flitsende comeback. Twee jaar geleden verraste hij gastronomisch Nederland door uit eigen beweging zijn tweesterrenrestaurant in Heeze te sluiten. Begin dit jaar opende hij een nieuwe zaak in Roermond. Restaurant Sabero kreeg in één klap twee sterren.

Correctie (17 december 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd gesproken van restaurant „de Bokkendoorns”. Juist is: de Bokkedoorns. Dat is hierboven aangepast.