Klaas Dijkhoff (VVD) wint Politicus van het Jaar-verkiezing

De strijd ging dit jaar tussen vier rechtse en één linkse politicus: Klaas Dijkhoff (VVD), Mark Rutte (VVD), Thierry Baudet (FvD), Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Klaas Dijkhoff tijdens het najaarscongres van de VVD.
Klaas Dijkhoff tijdens het najaarscongres van de VVD. Foto Lex van Lieshout / ANP

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, is door het EenVandaag Opiniepanel verkozen tot de Politicus van het Jaar. Dat heeft het programma in de uitzending maandagavond bekendgemaakt. Geert Wilders (PVV) eindigde als tweede, Jesse Klaver (GroenLinks) als derde.

De strijd ging dit jaar tussen vier rechtse en één linkse politicus: Klaas Dijkhoff (VVD), Mark Rutte (VVD), Thierry Baudet (FvD), Geert Wilders en Jesse Klaver. “Elke politicus is populair om andere redenen, maar met één overkoepelend kenmerk: durf”, aldus EenVandaag.

Thierry Baudet won de verkiezing vorig jaar. Hij volgde Geert Wilders op, die de award al vier keer kreeg. Andere winnaars uit het verleden zijn bijvoorbeeld Frans Timmermans, Alexander Pechtold, Wouter Bos en Rita Verdonk.

In het Opiniepanel van EenVandaag zitten 50.000 Nederlanders, die een representatieve afspiegeling van de bevolking moeten vormen. Pannelleden worden niet geselecteerd, maar kunnen zichzelf opgeven. Vanwege de manier waarop de Politicus van het Jaar-verkiezing werkt (zie kader), kunnen partijen de uitkomst echter niet beïnvloeden door hun leden de opdracht te geven om zich massaal aan te melden voor het panel.

De Parlementaire Pers Vereniging (PPV) staakte vorig jaar haar Politicus van het Jaar-verkiezing, omdat er kritiek op de verkiezing werd geleverd. De ging erover dat de media de macht moeten controleren, en niet promoten.

Correctie (17-12-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond per abuis dat Geert Wilders van de VVD is. Dat moest de PVV zijn. Hierboven is de fout gecorrigeerd.
Correctie (18-12-2018): In een eerdere versie van dit stuk stonden feitelijke onjuistheden over de methodes die EenVandaag gebruikt voor de Politicus van het Jaar-verkiezing. Deze fouten zijn uit het stuk verwijderd. Daarnaast vermeldde het artikel aantijgingen aan het adres van EenVandaag zonder duidelijke bron. Ook die zijn geschrapt.