Het supertalent maakt dan eindelijk werk van de weg

Mathieu van de Poel Mathieu van der Poel gaat grote wielerklassiekers rijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen. Hij blijft drie disciplines combineren.

Hij gaat doen waar de wielerwereld met smart op wachtte: Mathieu van der Poel, de 23-jarige alleskunner op een fiets maar tot nu toe vooral te bewonderen in de modder, zal komend voorjaar voor het eerst deelnemen aan een paar belangrijke klassiekers op de weg: de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, en nog een handvol koersen. Parijs-Roubaix slaat hij over: „Ik wil nog wat te ontdekken hebben”.

Maandagochtend tien uur, het hotel van zijn hoofdsponsor in Badhoevedorp, onder de rook van Schiphol. Na het zoveelste weekend op eenzame hoogte – Van der Poel trapte voor de vijftiende keer dit seizoen de veldritwereld aan gort – reed hij van België naar Nederland om zijn plannen voor volgend jaar uiteen te zetten. Eindelijk gaat hij doen wat al zo lang van hem verwacht wordt.

Toen Van der Poel afgelopen juli met overmacht Nederlands kampioen wegwielrennen werd – alle nationale toppers waren er en hadden na vijf uur wedstrijd geen antwoord op zijn vernietigende eindsprint – zag zijn werkgever het in: als hij dit nu al kan, is het misschien slim om wat eerder dan voorzien een serieus wegprogramma te gaan rijden. Daarvoor moest Corendon-Circus wel een niveautje omhoog met de licentie. Zo’n uitbreiding van de ploeg voor de weg kost miljoenen, maar dat had de reisorganisatie er graag voor over. Exposure gegarandeerd, met zo’n ontluikende grootheid in de gelederen. ‘MvdP’ ligt vast tot eind 2023.

Wereldtop in drie disciplines

Van der Poel gaat zich op drie wielerdisciplines meten met de absolute wereldtop. In de winter is hij veldrijder, in het voorjaar focust hij zich op de klassiekers, en in de zomer blijft hij mountainbiken – in elk geval tot en met de Spelen van Tokio in 2020. Niemand die hem dat nadoet. Er is er maar één die er de capaciteiten voor heeft. Sterker: hij heeft het nodig, om fris tussen de oren te blijven. „Ik vind het leuk om het hele jaar door te fietsen. Ik houd plezier door afwisseling. En om eerlijk te zijn: ik vind crossen niet superbelastend.” Welbeschouwd rijdt Van der Poel een kalenderjaar vol moordende competities. Af en toe neemt hij een weekje gas terug. Aan vakantie hecht hij geen waarde: „Nooit naar gesnakt. Liever behoud ik mijn conditie.”

Lees ook de reportage uit februari 2018 over de dominantie van Mathieu van der Poel

Critici stellen dat die veelvraterij hem een keer gaat opbreken. Om dat voor te zijn, hebben ze bij Corendon een inspanningsfysioloog aangetrokken. „Tests hebben al uitgewezen dat ik het aan moet kunnen.”

Als referentie heeft hij veldrivaal Wout van Aert die hem afgelopen lente voorging en met de besten meedeed. Van der Poel: „Ik ga ervan uit dat dat ook mijn plek is”. De Brabantse Pijl (17 april) heeft hij rood omcirkeld. „Dat parcours ligt mij het best.”