Meer fraudemeldingen bij taalscholen voor inburgeraars

87 taalscholen – eenderde van het totaal – worden verdacht van gesjoemel. Deze zomer waren dat er nog veertien, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66).
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66). Foto Remko de Waal/ANP

Sinds deze zomer komen er bij de overheid flink meer meldingen binnen van fraude bij taalscholen voor inburgeraars. Er zijn in totaal 87 scholen waarbij iets niet in de haak zou zijn, heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) maandag laten weten aan de Tweede Kamer. In juni waren dat er nog veertien.

Het staat nog niet vast dat alle 87 taalscholen waarover klachten zijn binnengekomen, ook echt frauderen, benadrukt Koolmees. “De aard van de meldingen is echter dusdanig dat er duidelijk reden is tot zorg”, aldus de bewindsman. Nederland telt 227 taalscholen, wat betekent dat eenderde momenteel onder verdenking staat. Koolmees kondigde maandag maatregelen aan om de malafide taalscholen aan te pakken.

De sjoemelende taalscholen hebben het voorzien op de 10.000 euro die asielmigranten nu nog van DUO kunnen lenen voor hun inburgering. Als ze binnen drie jaar slagen voor hun inburgeringscursus, wordt de lening een gift. Zo niet, dan moeten de nieuwkomers het hele bedrag terugbetalen.

Sommige taalscholen lokken cursisten met kortingen of gratis boeken, maar geven vervolgens ondermaats onderwijs of rommelen met facturen. Inburgeraars blijven in het ergste geval zitten met een schuld aan DUO, zonder dat ze hun inburgeringscursus hebben gehaald. Er zijn ook gevallen waarbij de taalscholen juist samenspannen met de cursisten om misbruik te maken van de DUO-lening, schrijft Koolmees.

Scholen gesloten

Lees ook over het promotieonderzoek van onderzoeker Tamar de Waal: De perverse kant van twintig jaar inburgeren

Volgens de minister zijn er dit jaar overigens ook al meer frauduleuze taalscholen gesloten dan in 2017: dat gebeurde in 45 gevallen, tegenover 25 gevallen een jaar eerder. Toezichthouder Blik op Werk gaat daarnaast waarschijnlijk nog eens vijftien andere scholen sluiten.

In zijn Kamerbrief noemt Koolmees verschillende manieren waarop hij de foute taalscholen de pas af wil snijden. Zo laat hij Blik op Werk in 2019 financiële controles uitvoeren bij alle scholen. Vanaf deze maand moeten alle taalscholen hun cursisten daarnaast onderwerpen aan intake- en voortgangstoetsen. Als een nieuwe taalschool zich meldt voor de benodigde vergunning, controleert Blik op Werk bovendien extra streng of de werkwijze wel in orde is.

Deze zomer schafte Koolmees het leenstelsel voor inburgeraars al af. Vanaf 2020 hoeven zij hun cursus niet meer zelf in te kopen, maar doen gemeenten dat voor hen. De gemeenten gaan ook een individueel inburgeringsplan maken voor iedere nieuwkomer, dat de baankansen moet vergroten.