Erdogan lobbyde stiekem bij Trump via bv uit Vleuten

Aanklacht in Amerika De Nederlandse zakenman Ekim Alptekin werkte met Michael Flynn aan een geheime lobby voor Turkije, zeggen aanklagers.

Alptekin zou in het geheim bij Amerikaanse politici hebben gelobbyd voor het uitleveren van de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan ziet in Gülen de kwade genius achter de mislukte couppoging in Turkije in 2016.
Alptekin zou in het geheim bij Amerikaanse politici hebben gelobbyd voor het uitleveren van de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan ziet in Gülen de kwade genius achter de mislukte couppoging in Turkije in 2016. Foto Umit Bektas

De Turks-Nederlandse ondernemer Ekim Alptekin is in de Verenigde Staten aangeklaagd als geheim lobbyist voor de Turkse president Erdogan. Hij betaalde via een Nederlands bedrijf ruim een half miljoen dollar aan Michael Flynn, voormalig topadviseur van de Amerikaanse president Trump.

De aanklacht tegen Alptekin, een vastgoedondernemer en lobbyist die in Utrecht studeerde, werd maandag openbaar. Hij zou in het geheim bij Amerikaanse politici hebben gelobbyd voor het uitleveren van de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan ziet in Gülen de kwade genius achter de mislukte couppoging in Turkije in 2016.

Voor de lobby ontving Flynn in totaal 530.000 dollar van Alptekins bedrijf Inovo B.V. uit Vleuten. Dit was volgens hem zijn eigen geld en zijn eigen missie. Maar volgens de aanklacht zit dit heel anders en handelde Alptekin in opdracht van de Turkse regering. De lobby van Ankara moest volgens de Amerikanen verborgen blijven door de tussenkomst van het Nederlandse bedrijfje. Als beloning zou hij 20 procent van het geld krijgen – en een wit voetje halen bij de Turkse machthebbers.

In de aanklacht staat beschreven hoe Alptekin in augustus 2016 aan Flynn mailde dat twee Turkse ministers akkoord waren met de geheime lobby. „Ik heb groen licht om vertrouwelijkheid, budget en de aard van het contract te bespreken.” Vorig jaar zei Alptekin in een interview met NRC nog dat hij en Flynn zich altijd aan de wet hadden gehouden.

Lees ook dit interview uit vorig jaar terug met Alptekin: Opeens had hij een sleutelpositie tussen Trump en Erdogan

Gelogen over contacten

Michael Flynn was na het aantreden van Trump 24 dagen lang diens nationaal veiligheidsadviseur. Voordien leidde de oud-generaal een inlichtingen- en adviesbureau, de Flynn Intel Group. Flynn moest aftreden omdat hij had gelogen over de contacten die hij tijdens de verkiezingscampagne had met de Russische ambassadeur. Dinsdag krijgt hij te horen welke straf hij krijgt voor liegen tegen de FBI over deze contacten.

Alptekin is de tweede Nederlander die zich in de VS moet verantwoorden vanwege het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Dit voorjaar moest advocaat Alex van der Z. een maand de cel in wegens liegen tegen de FBI.

Alptekin verblijft op dit moment in Turkije en moet kiezen tussen twee kwaden. Als hij naar de VS reist om zich te verdedigen, zoals de Amerikanen willen, kan hij tot 35 jaar celstraf krijgen. Gaat hij niet, dan is zijn bewegingsvrijheid ernstig beperkt. Alptekin heeft familie in Nederland en reist veel op en neer tussen Turkije en Utrecht. Hij heeft geen bezwaar tegen het gebruik van zijn volledige naam, omdat hij zegt onschuldig te zijn. Hij wil niet reageren op vragen van NRC.