Denen kopen BinckBank

Overname Het Deense Saxo Bank neemt online belegger BinckBank over. De nieuwe eigenaar heeft een excentrieke geschiedenis.

Het in 1992 opgerichte Deense handelshuis heette aanvankelijk Midas, naar de Phrygische koning wiens aanraking alles in goud deed veranderen.
Het in 1992 opgerichte Deense handelshuis heette aanvankelijk Midas, naar de Phrygische koning wiens aanraking alles in goud deed veranderen. Foto Sander Koning/ANP Xtra

Voor de hand ligt het niet. Wie straks via het Nederlandse BinckBank z’n geluk wil beproeven op de beurs, betaalt commissie aan een Chinese autofabrikant.

Maandag werd bekend dat de Deense beleggersbank Saxo Bank voor 424 miljoen euro de Nederlandse online beleggersbank BinckBank overneemt. Dat komt neer op 6,35 euro per aandeel. De aandeelhouders moeten de deal nog goedkeuren. Saxo Bank is grotendeels in Chinese handen. Autofabrikant Geely, eigenaar van het Zweedse automerk Volvo, heeft sinds september een meerderheidsbelang in de beleggersbank.

Het in 1992 opgerichte Deense handelshuis heette aanvankelijk Midas, naar de Phrygische koning wiens aanraking alles in goud deed veranderen. Toen het bedrijf in 2001 een banklicentie bemachtigde, veranderde de naam in het iets minder hebberige Saxo, naar de Deense geschiedschrijver Saxo Grammaticus.

De oprichters Kim Fournais en Lars Seier Christensen zagen geld in het oprukkende internet en de mogelijkheid om zelf online te beleggen, zonder tussenkomst van een tussenpersoon bij een grote bank. Nog voordat de term bestond, wist de kleine fintech-startup uit te groeien tot een flink bedrijf met 1.500 werknemers en kantoren in diverse wereldsteden.

Naast geld verwierven Fournais en Christensen ook enige roem in Denemarken. Fournais is eigenaar van een luxe resort-eiland en Christensen is een veelgevraagde gast op tv, waar hij zijn libertarische ideeën over de economie verkondigt.

Christensen baseerde de bedrijfsfilosofie van Saxo Bank op de ‘zeven deugden’ van de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand en liet haar roman Atlas Shrugged heruitgeven om die te distribueren onder klanten, politici en werknemers.

Zwitsers kasteel

Toen Geely een meerderheidsbelang nam in het bedrijf, verkocht Christensen zijn aandeel van 25,7 procent. Hij woont inmiddels in een Zwitsers kasteel met zijn vijf dochters en zijn vrouw, die champagne produceert onder de merknaam ‘Les Cinq Filles’. Fournais heeft nog steeds een kwart van de aandelen.

Het Nederlandse BinckBank stapte later in het online beleggen, in het jaar 2000. Het aanvankelijk disruptieve bedrijf legde het de laatste jaren steeds meer af tegen Degiro, opgericht door vijf oud-werknemers van BinckBank. Degiro rekent veel lagere commissies per transactie.

De koers van BinckBank is over de jaren flink gedaald, maar na de aankondiging van de overname steeg het aandeel met bijna 29 procent. De notering aan het Damrak zal na voltooiing van de overname verdwijnen.