Brieven

Brieven

De conclusie van Paul Scheffer bij de Socrateslezing klinkt prachtig voor eigen parochie: „macht zonder moraal is nooit duurzaam”. Maar wat behelst die broodnodige moraal om macht te verduurzamen? Democratie, mensenrechten, de liberale ideologie? Elk regime claimt een of andere democratische variant te zijn. We hoeven daarvoor niet ver van huis te gaan; in ons land is de democratie op vele aspecten een farce. Een worsteling met mensenrechten is inherent. De links liberale ideologie verklaart mensenrechten universeel en probeert ze met de regelmaat van de klok op te leggen aan samenlevingen die daar helemaal niet van gediend zijn. Autoritair? Och, als het machthebbers uitkomt, zijn democratie en mensenrechten flexibel en selectief toe te passen. Dat gebrek aan moraal is een veeg teken. Proberen de koopman met de dominee te verbinden is in ons land sedert het ontstaan gebruikelijk. Moeilijk te verzoenen zoals ook humaniteit en soevereiniteit. Humanitaire interventie is geen vorm van oorlogsvoering. Het is een excuus om oorlog te voeren met alle humanitaire ellende van dien. De weldenkende burger doorziet mensenrechten en democratie als opgelegd ter handhaving van de macht en heeft daarbij geen behoefte aan studies over recente geschiedenis geschreven door machtige overwinnaars.