Brieven

Brieven 17/12/2018

Van Rijn

Marktwerking

Toen ik nog ‘snijdend’ medisch specialist was, had ik last van minister Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) met hun marktwerking. Laatstgenoemde komt daar nu van terug (Het wordt reizen voor spoedzorg, 13/12). Ik wilde niets liever dan nauw samenwerken met mijn collega’s van andere ziekenhuizen in de stad. Het toppunt was dat onze ziekenhuisdirecteur mij eens op de gang zei dat we wat meer zouden moeten opereren. Van Rijn wees er ook op dat dit de winst vergroot (zie het artikel Oud-bewindsman Van Rijn: minder concurreren in de zorg, 13/12). Ik was stomverbaasd en ook woedend, omdat er om economische redenen werd getracht invloed uit te oefenen op de indicatiestelling van operaties. Bijna had ik hem geantwoord: „O ja? Ga maar liggen, ik snijd wel.” Niet gedaan.

Opvoeding

De appel valt...

Ter reactie op het artikel Iedereen denkt: ze moeten gewoon minder eten, hoe moeilijk kan het zijn? (25/11/16). Volgens deskundigen is het niet de schuld van kinderen dat zij te dik zijn, maar moet hun ongezonde omgeving worden aangepakt. De vraag die zich bij mij aandient: worden de ouders van deze kinderen er genoeg bij betrokken? Terwijl de overheid en scholen allerlei projecten opzetten om kinderen te stimuleren gezonder te eten en te drinken, worden de ouders naar mijn mening buiten beschouwing gelaten. Volwassenen zijn namelijk niet erg goed in het erkennen van hun fouten en tekortkomingen. Maar uiteindelijk zijn het de ouders die de meeste invloed op hun kinderen hebben. Veel kinderen proberen hun ouders te imiteren, ook het eet- en beweegpatroon . Wanneer ouders gemakzuchtig omgaan met hun gezondheid, kunnen ze dit, al dan niet intentioneel, overbrengen op hun kinderen. In het artikel ‘Ze heeft geleerd om groenten te eten. Die lustte ze nooit’(25/11/16), komen drie moeders aan het woord. De lezer merkt een verschil in het besef van deze moeders over het overgewicht van hun kind. Hieruit blijkt dan ook dat niet iedere ouder waarde hecht aan een gezond(ere) leefstijl. Natuurlijk is ieder kind uniek en perfect zoals hij/zij is, maar dat neemt niet weg dat de kinderen van jongs af aan een gezonde leefstijl aangeleerd kunnen krijgen. Immers, het probleem met overgewicht is vooral dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dus tegen ouders die met een zak chips, onderuitgezakt op de bank zitten en hun kinderen opdragen om bij de eerstvolgende maaltijd alle groenten op te eten en ook diezelfde avond buiten te gaan spelen, wil ik zeggen: toon zelf het goede voorbeeld! Tijd noch energie mag een beperking zijn om je kinderen op te voeden met een gezonde leefstijl. Mijn boodschap aan deze ouders met alle goede bedoelingen is: Eet je slank, bips van de bank en op naar de dichtstbijzijnde speeltuin!

Jemen

Wapenstilstand

Mocht het waar zijn dat er een wapenstilstand voor Jemen is gesloten, dan heb ik een dringende wens. Het zou sportief zijn als alle landen die verdiend hebben aan wapenleveranties aan de strijd in Jemen en de landen die bijgedragen hebben aan de vernietiging van steden, dorpen, wegen, vliegvelden en havens, nu hun bijdrage leveren aan de wederopbouw van dat land. Dat zijn zij verplicht aan de bewoners die slachtoffers van de oorlog zijn. Dit is een landelijke actie waard, net als bij andere rampen.

Tie-wraps

Onconventioneel

Het artikel Hij opereerde met tie-wraps, visgaren en boormachines (11/12) wordt gesteld dat de chirurg met onconventionele hulpmiddelen opereert. Maar of dat zo onconventioneel is? Mijn zoon kwam twee jaar terug ook met tie-wraps in zijn been uit de operatiekamer van een Nederlands ziekenhuis. Het was even slikken voor zowel ouders als verplegers, maar na het gebruik van nietjes waren we al wat gewend. Vooral de hygiëne lijkt in Afrikaanse operatiekamers een punt van verbetering.