Amerikaanse leger: 62 militanten Al-Shabaab gedood in Somalië

De aanval behoort tot de dodelijkste militaire operaties van de VS in Somalië dit jaar. De Amerikanen werken samen met de Somalische regering tegen terreurbeweging Al-Shabaab.

Foto Feisal Omar/Reuters

Bij zes luchtaanvallen hebben militairen van de Verenigde Staten “in nauwe samenwerking met de Somalische regering” afgelopen weekend 62 militanten van terreurbeweging Al-Shabaab om het leven gebracht. Dat meldt het Amerikaanse leger op maandag.

De aanvallen op een kamp van Al-Shabaab vonden plaats in de buurt van het plaatsje Gandarshe in de zuidelijke provincie Banaadir, op zo’n dertig kilometer afstand van de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Geen ‘veilige haven’ voor terrorisme

De tak van het Amerikaanse leger dat opereert in Afrika, Africom, meldde in een verklaring dat de luchtaanvallen waren uitgevoerd om “te voorkomen dat terroristen afgelegen gebieden gebruiken als een veilige haven om toekomstige aanvallen te plannen, aan te sturen of daarvoor te rekruteren”.

Volgens de VS zijn er - voor zover nu bekend - geen burgers omgekomen bij de luchtaanvallen, die tot de dodelijkste van dit jaar behoren. Het Amerikaanse leger voert vaker luchtaanvallen uit in Somalië ter ondersteuning van de regering, die al jaren tegen Al-Shabaab vecht.