Wat te doen in de kerstweek? Tips voor thuis, uit en met kinderen

Agenda Vervelen hoeft niet, er is genoeg te doen rond de Kerst. NRC tipt de leukste activiteiten – binnen én buitenshuis.

  Beeldende kunst

   

  Met de kids: Amsterdam Light Festival

  Een rondvaart door de Amsterdamse grachten langs de 29 lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival (t/m 20 jan.) is sowieso leuk met kinderen. Maar er zijn ook speciale wandelingen, onder leiding van drie verhalenvertellers. Voor iedereen vanaf 10 jaar. 28 dec, diverse aanvangstijden. 19,50 euro. Inl: amsterdamlightfestival.com

  Lees ook deze reportage: Pluisjes van paardenbloemen, een monsterspin en leeslampjes

  Thuis: Leren kijken

  De kerstvakantie is bij uitstek geschikt voor museumbezoek. Tip: lees ter voorbereiding de kijkgids van Wieteke van Zeil, waarin ze uitlegt hoe je met meer plezier naar kunst kan kijken. ‘Goed kijken begint met negeren’, is de titel van haar boek. Dus: „Kies per zaal één kunstwerk en blijf daar even lang voor staan als je anders in de hele zaal zou doorbrengen.” Wieteke van Zeil, ‘Goed kijken begint met negeren’. Uitgeverij Atlas Contact. 24,99 euro.

  Uit: This Art Fair

  Tussen Kerst en Oudjaar vindt in de Beurs van Berlage de kunstbeurs This Art Fair plaats, waar zo’n 130 individuele kunstenaars hun werk presenteren. Er doen ook twintig galeries mee, maar de meeste kunstenaars brengen hun kunst zelf aan de man. Het leuke van deze beurs is dat je de kunstenaars dus allemaal kunt ontmoeten. 27 t/m 30 dec. Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. Inl: thisartfair.com

  Lees ook: Kunst kopen? Zo begin je ermee

  Film

   

  Met de kids: Mary Poppins Returns

  De strenge doch rechtvaardige gouvernante Mary Poppins (Emily Blunt) keert terug naar Londen, waar de inmiddels volwassen Michael en Jane zo hun eigen perikelen hebben. Middels magie leert zij Michael en zijn kinderen om weer plezier te hebben.

  Lees ook: ‘Supercalifragilisticexpialidocious’: Mary Poppins keert terug

  Thuis: Private Life

  Deze semi-autobiografische film van Tamara Jenkins over een echtpaar dat er alles aan doet om kinderen te krijgen bleef onderbelicht in het overweldigende Netflixaanbod. Met veel humor gebracht door topacteurs Paul Giamatti en Kathryn Hahn.

  Uit: Fanny & Alexander

  Het magnum opus van Ingmar Bergman, dit jaar honderd jaar geleden geboren, keert terug in de bioscoop. Bergman roept de wereld op van de gegoede burgerij in de vroege 20ste eeuw, in een film die vrolijk, dreigend, betoverend en ontroerend is.

  Lees ook dit achtergrondstuk: Ingmar Bergmans verdroomde jeugd

  Klassiek

   

  Met de kids: Zwanenmeer

  Holland Opera presenteert Zwanenmeer, Tsjaikovski’s balletmuziek herverteld als een kinderopera. Simon van der Geest schreef het tekstboek en Jesse Passenier verzorgde het muzikaal arrangement voor vier instrumenten en drie zangers. Holland Opera, Zwanenmeer, vanaf 6 jaar. 22 december tot en met 6 januari in de Veerensmederij Amersfoort, hollandopera.nl

  Thuis: Rostropovitsj

  De grootste cellist van de 20ste eeuw, omdat „muziek de zon was in een grauwe wereld”. Een spiegel van de politieke aardverschuivingen van zijn tijd. Een gouden mens, vader en leraar – vol humor. Alle kanten van de Russische cellist Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) ving filmmaker Bruno Monsaingeon in deze prachtige, extreem rijk van historische beelden voorziene biodoc. Hoor Rostropovitsj Beethovens cellosonates spelen en alle winterse matheid valt direct van je af, om plaats te maken voor de allerpuurste levensvreugde. Mstislav Rostropovich – L’Archet indomptable. Regie: Bruno Monsaingeon. Te zien op medici.tv voor abonnees en net uit op dvd (Naxos).

  Lees ook dit interview met de dochter van Mstislav Rostropovitsj: ‘Zijn cello vormde een lichaamsdeel’

  Uit: PAN-festival

  Het kortste festival van Nederland, dat is de ‘PAN’ van rietkwintet Calefax, een jaarlijks feestconcert tussen Kerst en Oud en Nieuw met korte optredens door musici uit verschillende genres, afgewisseld met verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines. Calefax treedt ook zelf op en is gastheer voor een grote variatie aan topmusici en ensembles. Calefax Pan, 28 december om 19.30 uur in het Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam. muziekgebouw.nl

  Pop/jazz

   

  Met de kids: My First Festival

  Jonge kinderen krijgen een eerste festivalgevoel op My First Festival in TivoliVredenburg, Utrecht. Met o.a. rapper Akwasi (van Zwart Licht), Frank Groothof met de voorstelling Ridder Florian, Varkentje Rund (bekend van Het Klokhuis), rapper Freez en Domstad Jeugd Orkest. tivolivredenburg.nl

  Thuis: Mariah Carey’s Merriest Christmas

  Wie echt alleen met ‘All I Want for Christmas’ in de stemming komt, en Mariah Carey’s grote kerstshow in de Ziggo Dome vorige week net even miste, kan nog op Netflix terecht. Mariah Carey’s Merriest Christmas is een doeltreffende, mierzoete muziekspecial van de kerstdiva in glitters. Te bekijken op Netflix.

  Lees ook: Waarom de hit van Mariah Carey zo ontzettend kerstachtig aanvoelt

  Uit: Stranger Than Paranoia

  Voor de 26ste keer organiseert saxofonist Paul van Kemenade het jazzfestival Stranger than Paranoia, vernoemd naar één van Van Kemenades composities. Het breed georiënteerde festival is dit jaar vier dagen en brengt drie concerten per dag in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Met o.a. Van Kemenades Hammond Sandwich, Raad van Toezicht, Jazzorchestra of the Concertgebouw. 23 – 29/12 in Paradox Tilburg; Brebl Nijmegen; Bimhuis Amsterdam. www.paradoxtilburg.nl, bimhuis.nl

  Theater

   

  Met de kids: Mankind

  Drie dansers schuiven telkens met een enorme hoeveelheid boeken. Op live jazzmuziek. De drie stapelen boeken op elkaar tot de boel omkiepert. Ze werken elkaar tegen, maar ook samen, als een geoliede boekendoorgeefmachine. Jonge bezoekers kijken muisstil naar Mankind van het jeugddansgezelschap De Stilte. Wat een lef om zo de ontwikkeling van de mensheid te verbeelden. Tournee t/m 31/3/19. destilte.nl

  Lees ook: Boeken stapelen tot ze vallen in ‘Mankind’: grappig en symbolisch

  Thuis: Emile Schra: Ivo van Hove

  Biografie van de artistiek leider van het Internationaal Theater Amsterdam, de meest besproken theatermaker van nu . Uitgeverij Polis, 22,50 euro.

  Uit: Kerstcircus

  Niets verbroedert de familie zo als het circus. Spektakel en slapstick. Het circus brengt nostalgie en opwinding. En er is veel keus. Zoals: Wereldkerstcircus in Carré, het Groot Kerstcircus in Den Haag, het Wintercircus Utrecht en Circustheater Zanzara.

  Cabaret

   

  Met de kids: Hamlet (8+)

  In de nieuwe, cabareteske familievoorstelling van Pieter Kramer bij Theater Rotterdam verandert vrolijke surfboy Hamlet in een sombermans. Maar Pierlala en Ger Geraamte houden het gezellig. T/m 6/1 in de Rotterdamse Schouwburg. theaterrotterdam.nl

  Thuis: Comedy online

  Bij Netflix: Russell Brand, Trevor Noah, James Acaster, Jim Jefferies. Speciaal aanbevolen: ‘Nanette’ van Hannah Gadsby. Bij Videoland: Ronald Goedemondt, Jan Jaap van der Wal, Peter Pannekoek.

  Lees ook: Wat valt er te lachen op Netflix?

  Uit: Sjaak Bral: Vaarwel 2018

  Oudejaarsconference van de Haagse cabaretier, die steevast à la Wim Kan nog heel veel politici de maat neemt. Vlotte moppen, liedjes en oprecht ogend moralisme. T/m 31/1 in theaters in Zuid-Hollands. sjaakbral.nl