Zeker twaalf doden in Hodeida ondanks vredesbestand Jemen

Afgelopen donderdag werden de Houthi’s en vertegenwoordigers van de verdreven Jemenitische president Hadi het eens over een staakt-het-vuren in havenstad Hodeida.

Strijders gelieerd aan de Jemenitische president Hadi in de havenstad Hodeida.
Strijders gelieerd aan de Jemenitische president Hadi in de havenstad Hodeida. Foto AFP

De gevechten in de Jemenitische kuststad Hodeida zijn ondanks het vredesbestand nog niet afgelopen. Door de strijd tussen de shi’itishe Houthi-rebellen en strijdkrachten gelieerd aan de Jemenitische overheid zijn zaterdagnacht en zondag zeker twaalf militanten omgekomen. Ook raakten vijfentwintig strijders gewond, meldt persbureau AP.

De strijdende partijen bereikten afgelopen donderdag in het Zweedse Stockholm een akkoord over een staakt-het-vuren in de strategische havenstad Hodeida. Daardoor zou de hulpverlening voor miljoenen Jemenitische burgers die in armoede leven, weer op gang kunnen komen. Volgens Jemenitische overheidsfunctionarissen wordt de wapenstilstand pas dinsdag van kracht.

Lees ook: Hoop voor noodlijdend Jemen na akkoord over bestand

Grootste crisis in de wereld

Hodeida is grotendeels in handen van de Houthi’s. Via deze havenstad aan de Rode Zee komt ongeveer 70 procent van voedsel en humanitaire hulp het land binnen. Door de al meer dan vier jaar durende oorlog zijn naar schatting 22 van de 29 miljoen inwoners afhankelijk van hulp. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde de toestand in Jemen “de grootste humanitaire crisis in de wereld”.

In het vredesakkoord is afgesproken dat de strijdende partijen zich terugtrekken uit Hodeida. Een waarnemingsmissie onder leiding van de Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert moet zorgen dat het bestand wordt nageleefd.