Recensie

Recensie Muziek

IJzersterk Borodin Kwartet speelt met één adem en ziel

Russische kamermuziek Het is een van de charmantste en sfeervolste winterfestivals, het geheel aan Russische kamermuziek gewijde ‘Winteravonden aan de Amstel’. Het Borodin Kwartet opende soeverein: zinderend door compromisloze samenspeelcultuur.

Het Borodin Kwartet
Het Borodin Kwartet Foto Simon van Boxtel

Zes jaar geleden organiseerde de Russische sopraan Anna Azernikova voor het eerst het festival Winteravonden aan de Amstel. Concept: Russische kamermuziek ter verkorting en verrijking van de langste avonden van het jaar. Azernikova’s winteravonden zijn ook een eerbetoon aan het winterfestival dat pianist Svjatoslav Richter in 1981 in Moskou initieerde.

Winteravonden aan de Amstel omvat inmiddels tien concerten, alle met Russische muziek door overwegend Russische musici op prachtlocaties als de Hermitage aan de Amstel. Het festival opende zaterdag met een ijzersterke strijkkwartetavond. Het Borodin Kwartet werd opgericht in 1945. Van de huidige musici zijn violist Ruben Aharonian en altist Igor Najdin de oudgedienden, cellist Vladimir Balsjin kwam er in 2007 bij, tweede violist Sergej Lomovski in 2011. Aharonian is in zekere zin de meest opvallende speler, vanwege een kloof tussen zijn uitdrukkingsloze fysiek en zijn violistische virtuositeit.

Het Borodin Kwartet in het Strijkkwartet nr. 13 van Nikolaj Mjaskovski:

Bij het Borodin telt de som der delen en juist dat maakte in de werken van Borodin, Mjaskovski (kwartet nr.13), Svetlanov en Wolf diepe indruk. Met name in Borodins Tweede strijkkwartet liet het Borodin Kwartet horen hoe dat werkt, met zijn vieren spelen alsof je opereert met één adem, één ziel. Stokvoering, dynamiek, agogiek – alles was volmaakt homogeen. In de finale – een meesterproef pur sang – versmolten de twee violen en de alt met de cello paarsgewijs tot één geluid, om daarna plaats te maken voor drieste passages die de soepele solocapaciteiten etaleerden. Van zó’n cultuur, met individuele finesse op het hoogste niveau in dienst van één klanklichaam, word je een beetje stil.